Индия е една от най-бързоразвиващите се държави, а милионерите в нея непрекъснато се увеличават. Броят им се е повишил над 2 пъти само през последното десетилетие.

В азиатската държава ще живеят 950 000 милионери през 2027 г., което е почти 3 пъти повече от 330-те хиляди през миналата година. Това увеличение ще се дължи предимно на конкурентните заплати, силния икономически растеж и все по-големия брой предприемачи, твърди проучване на маркетинговата компания New World Wealth, цитирано от Quartz.

За сравнение през 2007 г. в Индия имаше само 124 000 души с активи от поне 1 млн. долара.

Цифрата от почти 1 милион милионери на пръв поглед звучи впечатляващо, но не е толкова голяма на фона на населението на Индия от 1.343 млрд. души. 

Актуалният списък на милионерите включва няколко млади основатели на стартиращи компании с пазарна оценка от няколко милиарда долара. Сред тях са Ритеш Агарвал, създател на хотелската група OYO и Кунал Бал, съосновател на компанията за електронна търговия Snapdeal.

10 години по-късно Индия отново има компания за $100 милиарда

10 години по-късно Индия отново има компания за $100 милиарда

И се нареди сред 100-те най-големи в света

Някои като съоснователят на Flipkart Сачин Бансал и създателят на Paytm Виджай Шехар Шарма дори станаха милиардери.

През 2017 г. милионерите притежават 3.9 млрд. долара или 48% от индийското богатство от 8.2 млрд. долара, според New World Wealth.

Страните, в които милионерите са се увеличили с над 100% за 10 години

Страните, в които милионерите са се увеличили с над 100% за 10 години

И тези, които са "изгубили" доста от богатите хора с над $1 милион в сметката си

Богатството се отнася до нетните активи на дадено лице. То включва имущество, парични средства, акции и бизнес интереси - минус пасивите.

Това богатство ще се утрои през следващото десетилетие, достигайки до 25 млрд. долара до 2027 г., според прогнозата на New World Wealth.

Мумбай - градът на богатите

Най-богатите в Индия живеят в Мумбай

Най-богатите в Индия живеят в Мумбай

Повечето от ултра богатите хора в Индия живеят в Мумбай. Финансовата столица на страната е дом на 28 от 119-те индийски милиардери, които са 2 пъти повече от тези в столицата Делхи.

Какво работят най-богатите

Над 4 на всеки 10 милионери в Индия заемат директорска длъжност в компания. Управляващите директори и главните изпълнителни директори се нареждат на второ място.

Къде държат богатството си индийските милионери

Притежаването на акции в бизнесите, за чието изграждане са помогнали, е най-предпочитаният инвестиционен канал на индийските милионери, който формира 1/4 от активите им. Парите в брой и облигациите, недвижимите имоти и акциите са над 21% от имущество им.

Делът на богатството на индийските милионери, държано в офшорни зони, нарасна до приблизително 19% през 2017 г. от 15% през 2007 г. Това са предимно парични средства (американски долари) или акции в САЩ и Азия.

Един от всеки пет индийски милионери притежава имоти в чужбина. Лондон, Ню Йорк, Сингапур и Дубай са най-популярните градове за имотни инвестиции.