В Китай, където големите решения се вземат от комунистическата партия, депутатите имат ограничена политическа мощ. Но за сметка на това те могат да се похвалят със завидно финансово и богатството им продължава да расте, пише The New York Times.

Според последното издание на доклада за най-богатите хора в страната на базираната в Шанхай изследователска организация Hurun Report нетното богатство на депутатите супербогаташи в китайския парламент се е увеличило с една трета за година до 650 милиарда долара в началото на 2018 година.

Погледнато по различен начин тази сума се равнява на близо годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страна като Швейцария.

През 2017 година общото състояние на китайските депутати се увеличи двойно в сравнение с предходната и достигна 500 милиарда долара.

По думите на анализаторите ръстът отразява растежът на втората по големина икономика в света, която през миналата година записа увеличение от 6,9 на сто.

Според изчисленията в групата на ултрабогатите членове на парламента влизат 152-ма души от Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) и неговия Народен политически консултативен съвет (НПКС). Всеки от тях притежава средно 2 милиарда юана или над 300 милиона долара.

На първо място по богатство сред членовете на ОСНП е изпълнителният директор на интернет гиганта Tencent Пони Ма, който вече е и най-заможният човек в страната. Той има в актива си общо 47 милиарда долара.

Втори след него е Ли Шифу, който притежава 17 милиарда долара. Той е председател на най-големият автомобилен производител в страната Geely. Той е собственик на шведската марка Volvo и отскоро притежава 10% от германската група Daimler.