Президентството изглежда не се отразява добре на богатството на американския държавен глава Доналд Тръмп, който за няколко месеца е "обеднял" с няколко стотици милиона.

Според списъка на Forbes с топ 400 на най-състоятелните американци неговата сметка е намаляла с 600 милиона до 3,1 милиарда долара. В резултат Тръмп вече се намира на 248-а позиция в класацията от 156-та, където беше през миналата година.

От изданието посочват като причина за това трудната ситуация, в която се намира пазарът на имоти в Ню Йорк, съдебните дела, по които компаниите на Тръмп са имали разноски, както и скъпата президентска кампания.

В обобщение обаче най-богатите американци са спечелили още повече през последната година, като в класацията влизат всички със сметка над 2 милиарда долара.

На първо място без изненада е Бил Гейтс с богатство от 89 милиарда долара. Втори е шефът на Amazon Джеф Безос със състояние от 81,5 милиарда долара. Инвеститорът Уорън Бъфет е трети със 78 милиарда долара зад гърба си.

Най-голям ръст за последните 12 месеца отчита основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който е добавил 15,5 милиарда долара към сметката си до общо 71 милиарда долара. Това го прави четвърти по богатство в Щатите.