Вече е ясно - богатите станаха още по-богати по време на пандемията. Логично е да се замислим как успяват да трупат богатства на фона на кризата. Истината е, че успяват, занимавайки се със всевъзможни неща - хедж фондове и създаване на технологични компании, разплод на породисти животни, бизнес с енергийни напитки и редица други.

И все пак някои сектори предлагат по-бързо трупане на богатство от други. Forbes класира индустриите, в които има най-много милиардери от класацията Forbes 400.

Кои е най-добрият път към богатството?

Финанси и инвестиции - 103 милионери с общи активи от 846,9 милиарда долара!

Повече от една четвърт от най-богатите хора в Америка дължат богатството си на сполучливи инвестиции. Тук се включват хедж фондове, акции и др. Милиардерите в областта на инвестициите са 103 души- в Америка.

Сред тях са Уорън Бъфет (102 милиарда долара) и Карл Айкан, както и някои нови попълнения като Рамзи Мусалам и основателя на Susquehanna International Group Джеф Яс.

Очертава се и нова група богаташи: криптомилиардерите. Биткойнът достигна нови исторически нива, което допринесе за цели шестима нови милиардери в редиците на класацията. Това са Камерън и Тайлър Уинкълвос, 29-годишният Сам Банкман-Фрайд и други.

Как да постигаме успехи: Съвети от 10 известни милиардери

Как да постигаме успехи: Съвети от 10 известни милиардери

Според Бил Гейтс е важно с какви хора се обграждате, Бъфет съветва да инвестирате в себе си, а Зукърбърг да рискувате

Технологии - 80 милионери с общо богатство 1,6 трилиона долара

Секторът на технологиите оказва най-голямо влияние върху класацията на Forbes 400 през последното десетилетие. Това никак не изненада - една пета от най-богатите хора в Америка са забогатели благодарение на технологиите.

Седем души от топ десет в класацията идват от сектора на технологиите, включително основателят на Amazon Джеф Безос (201 милиарда долара), главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, Илън Мъск и др.

Освен тях още 11 нови технологични милиардери се присъединяват към редиците тази година. Пример е Джордж Кърц, който натрупа състояние от 4,1 милиарда долара долара, благодарение на компанията си в областта на киберсигурността Crowdstrike. Съоснователите на Pinterest Бен Силберман и Пол Скиара попаднаха в списъка, след като акциите на социалната мрежа скочиха със 107%.

Китайската компания CATL "произведе" повече милиардери от Google и Facebook

Компанията, която "произведе" повече милиардери от Google и Facebook

Тя доставя батерии на автомобилни производители като BMW, Volkswagen и Mercedes-Benz

Хранителна индустрия - 38 милиардери с общо богатство 242 милиарда долара

Хранителната индустрия също е добър бизнес. Тридесет и осем милиардери забогатяват именно печелейки от този сектор. Това е и третият най-популярен сектор сред членовете на Forbes 400.

Сред богаташите тук са наследниците на Chick-fil-A Дан Кати, Буба Кати и Труди Кати Уайт и съоснователят на Little Caesar"s Pizza Мариан Илич.

Мода/търговия на дребно - 31 милиардери с 477 милиарда общи активи

На четвърто място се нареждат модния сектор и търговията на дребно, където доминират семейство Уолтън, наследници на богатството Walmart и Гари Фридман - председател и главен изпълнителен директор на Restoration Hardware.