Когато си мислим за богаташите в света, си представяме, че е достатъчно човек да има 1 милион долара, за да се възприема като такъв. Всъщност в света има немалко такива хора - над 14 милиона души притежават между 1 и 5 милиона долара. Това означава, че те са два пъти колкото населението на България.

Те представляват 90% от състоятелните хора. От друга страна тези със сметки над 30 милиона долара са едва 1% от супербогаташите, като те се изчисляват на 160 хиляди души или малко повече от населението на град като Русе.

Според доклада за богаташите по света на компанията Knight Frank състоятелните хора избират да живеят в едни градове за сметка на други. Такива например са Ню Йорк, Хонконг, Лондон, Токио и Сингапур.

Токио

Източник: iStock

Токио

Първенец в света е европейският финансов и технологичен хъб - британската столица, където живеят над 357 хиляди от милионерите в света. На второ място в света е Ню Йорк с 339 хиляди супербогаташи, следван от Токио с 279 хиляди такива.

Топ 10 на държавите с най-много милионери

Топ 10 на държавите с най-много милионери

Богаташите живеят в тези страни

Ако японската столица, заедно с Хонкон и Сингапур са най-популярните мегаполиси в Азия сред милионерите, то за последното десетилетие хората с над 1 милион долара в сметката си в Китай са се увеличили с цели 281%.

Франкфурт

Източник: iStock

Франкфурт

В топ 10 от европейските градове, където живеят най-много милионери, Германия и Швейцария имат по два представителя. Франкфурт е на второ място след Лондон, а Мюнхен - на шесто. Цюрих и Женева са на съответно на четвърта и пета позиция.

Колко са милионерите в България и колко ще бъдат след 10 години?

Колко са милионерите в България и колко ще бъдат след 10 години?

Отговорът дават от консултантската фирма Knight Frank

В Близкия Изток най-предпочитан е Дубай, който е дом на 50 хиляди милионери. След него е Тел Авив с 35 хиляди и Истанбул с 27 хиляди. В Латинска Америка в топ три са Мексико сити, Сао Пауло и Рио де Жанейро. В Северна Америка след Ню Йорк е Бей Ериа в Сан Франциско и Лос Анджелис.

Снимка 401362