Силициевата долина и технологичните гиганти там са пример за един мъжки свят. Сафра Кац не само показва, че в него могат да работят жени, а и че те са успели и с повече от добро финансово състояние.

Тя е изпълнителен директор на софтуерната система Oracle и e една от най-богатите хора в света и най-богатата жена в технологичния сектор, пише Forbes.

Въпреки че притежава по-малко от 1 процент от компанията, богатството ѝ се формира от други активи.

Кац получава възнаграждение от $135 милиона, което я прави една от най-високо платените дами в глобален мащаб. Тя е една от само 61 жени в света, спечелили богатството си сами. Те представляват по-малко от 3% от милиардерите в списъка. Другите 182 жени в този рейтинг са наследили състоянието си.

Бизнес дамата е завършила Университета в Пенсилвания и работи в областта на финансите в продължение на 14 години, обхващайки софтуерната индустрия. Била е и управляващ директор в инвестиционния сектор.

Анализаторите в бизнеса смятат, че тя води доста агресивна стратегия за придобиването на малки компании към Oracle в началото на хилядолетието, изразходвайки над $60 милиарда. Някои от придобиванията са PeopleSoft за $11 милиарда и BEA Systems за $8,5 милиарда.

Сафра Кац става съизпълнителен директор на Oracle през септември 2014 година, когато единият от основателите на компанията Лари Елисън се отказва от ролята си. Бизнес дамата споделя поста с бившия главен изпълнителен директор на HP Марк Хърд. Кац се е доказала като доста агресивна бизнес дама, но реч в Университета Уортън, на която тя дава няколко съвета за успешна реализация на студентите, разкрива качества, заради които Елисън вероятно я е избрал за свой заместник.

Първото ѝ напътствие към студентите по време на лекцията е:

"Пресата не е ваш приятел. Все още се учудвам на лидери, които вярват, че имат приятели в пресата."

Другият съвет, който тя дава:

"Не лъжете. Можете да се възстановите от глупава постъпка, но от лъжата никога."

Въпреки че бизнес дамата обича да стои зад кулисите и избягва медийното внимание, през последните години тя започна да се появява в заглавията на медиите. Това донякъде се дължи на срещите ѝ с влиятелни политици. Кац се среща с Доналд Тръмп и консултативния му екип от технически ръководители през декември 2016 година, като по-късно тя става част от него.

През 2018 г. ексцентричната бизнес дама се оплаква на американския президент от процеса по наддаване за правителствен договор за софтуер "изчислителни облаци". Според нея нещата са били нагласени така, че да спечели Amazon.

Катц не спира да търси нови полета за изява. Тя става член на Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект през ноември 2018 година. Комисията е създадена с оглед на това други страни да не надминат САЩ в процеса на създаване и адаптиране към роботиката.

Няколко месеца преди назначаването ѝ в комисията, Кац изнася лекция в Париш в компанията за развиване на стартъпи Station F. Там тя казва кои компании ще продължат да успяват в областта на изкуствения интелект. Според нея това са тези, които могат да създадат машини, откриващи и решаващи проблеми преди да назреят:

"Истинският потенциал на изкуствения интелект е да може да прави по малко от всичко, което правим ние."