Наскоро на българите бе съобщен нерадостния факт, че българските емигранти вече са над 1,5 милиона. Напоследък обаче се налага една обратна тенденция - млади българи, завършили в чужбина, решават да се върнат в родината.

Германската журналистка Симоне Бьокер от радио "Дойчландфунк" посети българската столица, където разговаря с няколко завърнали се:

Поредната вечер, в която основният въпрос е: защо се върнах? Около 50 млади българи на възраст между 20 и 30 години разказват за опита, натрупан в чужбина и завръщането си в България. Организатор на срещата е сдружение "Тук-Там".

Младите хора, завърнали се в България, са сторили това по различни причини, но мотивите и възгледите им могат да бъдат обединени под общ знаменател. Ето какво разказва една от многото завърнали се - името й е Теодора Зарева:

Да започнеш наново

"Повечето хора, които в крайна сметка предпочетоха България пред чужбина, вече гледат по друг начин на нещата. Допреди няколко години всеки заминаваше за някъде. Сега обаче хората осъзнават, че в родината си могат да бъдат много по-полезни, отколкото навън. Тук могат да приложат уменията си, за да направят нещо смислено за обществото и да помогнат за подобряване на живота, а не само да гонят добри работни места и високи заплати."

Теодора е следвала в чужбина. Завършила е филмовата академия в Ню Йорк. След изтичането на студентската й виза обаче се наложило да се прибере в България. След една година на самосъжаление, тя намерила нови приятели, които й разказали за образователен проект, подпомагащ социално слаби ученици. Днес Теодора работи като учителка към този проект:

"Тук съм вече от почти три години и наистина усещам разликата. Навсякъде се създават нови организации и проекти, в които работят много от приятелите ми. Това носи позитивна промяна и конструктивна енергия, защото тук могат да се приложат събраните в чужбина знания и умения. Но най-ценното е позитивното мислене - вярата в промяната."

В обедните часове софиянци търсят уютно местенце за отдих и обяд. В новооткрит ресторант с огромна витрина и модерен интериор хората чакат за места. Този ресторант е от онзи вид заведения, които до скоро бяха непознати в България: те предлагат здравословни храни на достъпни цени. Повечето подобни заведения, както и био-магазините, са дело на бивши емигранти. Възползвайки се от опита, натрупан в чужбина, тези хора променят облика на града.

Ваня познава този тип ресторанти от Лондон, където е завършила икономика. Сега тя работи във фирмата на родителите си и винаги ходи да обядва във въпросния нов ресторант: "Този вид заведения по принцип са винаги пълни, защото хората са наистина жадни за нови неща. Когато се открие нещо добро, то е много посещавано."

Ред в хаоса

27-годишната Ваня е една от основателките на сдружението "Тук-Там". Замислено като социална мрежа за намиране на приятели, сдружението се обособява все повече като платформа за творчески идеи и социални проекти: от хигиенизирането на обществени места до помощни инициативи за малцинствата и домовете за деца. Все повече българи, живеещи в чужбина, установяват контакт със сдружението, защото имат конкретни идеи и търсят съвет, разказва Ваня:

"В България има много възможности да се правят нови неща. Неща, които досега не са били възможни. За тези, които търсят организирано и структурирано ежедневие, животът тук е труден. Но за хора с търговски нюх и иновативни идеи България е едно наистина интересно място."