Жан-Клод Юнкер обеща на Гърция 2 милиарда евро, за да се бори с това, което СИРИЗА нарича "хуманитарна криза". Този знак на добра воля от страна на председателя на Европейската комисия поставя на дневен ред важни въпроси, които касаят не само Гърция, а целия съюз.

Гърция и гърците безспорно се намират в тежък период на финансова криза, характеризиращ се със задълбочаващи се ликвидни проблеми на банките и правителството, спад в БВП и увеличаваща се безработица, особено сред най-младите. И въпреки това, стандартът на живот в страната продължава да бъде значително по-висок, отколкото в други членки на ЕС като България, Румъния, а вероятно и държавите от Централна Европа. Криза в Гърция има, но тя не е хуманитарна. За нея вина не носят нито непредвидени обстоятелства, нито другите страни членки на ЕС. За нея вина носят самите гърци.

И докато България се бори с щети от наводнения обхванали цялата страна през последните 12 месеца, бори се с проблеми следствие на миграцията от Сирия, при това опитвайки се да спазва сравнително строга фискална политика, някак си "хуманитарната криза" в Гърция звучи нелепо. Наводнения и бедствия през последните месеци имаше не само в България, а и в други страни от ЕС. Но те няма да получат "хуманитарна помощ".
Ако се разходите в гръцките градове ще видите много млади хора, които стоят по улиците и кафетата, защото не работят. Ще чуете много оплаквания, че няма работа.

Въпреки това, ще видите, че колите по гръцките улици са средно около 5 годишни. И е изключително трудно да обясниш на български работник, който например работи за някоя от стотиците гръцки шивашки фирми и получава 400 лева заплата, че скромните му данъци трябва да отидат за борба с "хуманитарната криза" в Гърция.

Защото точно от тези данъци, които плащат българи, румънци, чехи, поляци, германци, испанци и т.н. ще дойдат тези 2 милиарда евро. Европейският съюз не копае пари, той и неговата администрация и фондове се финансират от бюджетите на страните членки. А бюджетите на страните членки се финансират от данъците на работещите хора.

Вчера Юнкер се съгласи с Ципрас, че в Гърция има хуманитарна криза. Вероятно Юнкер никога не се е разхождал в произволен гръцки, български, румънски град, за да види разликата и да може трезво да прецени, че ако икономическите проблеми на Гърция са "хуманитарна криза", то в други страни членки, при това не само от Източна Европа, вероятно живота на хората трябва да се класифицира като "геноцид".

Търпението на Германия към гръцките своеволия се изчерпва, макар и бавно. Ежедневните сигнали давани от официални лица на немската държава намекват точно това, че Германия няма вечно да търпи да е виновна за проблемите на Гърция и гърците. Но изглежда до тогава, под една или друга форма, ЕК ще продължава да налива пари в нашата южна съседка, които се харчат със спорна ефективност.

И вместо ЕК да се фокусира върху разрешаването на реалните проблеми на съюза, като например дисбалансите в икономиките на различните страни членки, комисията ще продължи да харчи нашите данъци, за да могат още и още гърци да живеят добре, без да работят