Около 250 души, значителна част от които инвеститори във ВЕИ централи, протестираха пред сградата на Министерския съвет заради наложените такси, които те трябва да плащат за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежа.

Към 9 часа протестиращите се бяха събрали пред сградата на ДКЕВР, която в средата на септември наложи такси за достъп до електроразпределителната мрежа върху произведената от ВЕИ централите енергия, като размерът на таксата достига 40% от приходите, които ВЕИ централите получават.

Припомняме, такъв процес имаше и миналата седмица, като организаторите се заканиха те да продължат, ако исканията им не бъдат чути.

Пред сградата на ДКЕВР председателят на българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов заяви, че сдружението се бори с всички възможни сили срещу беззаконието, което генерира енергийният регулатор. Той посочи, че в най-скоро време очаква наскоро създадената комисия за контрол на ДКЕВР в парламента да заседава по казуса с въведените такси, като това може да стане още тази седмица.

Газдов припомни предизборните обещания на ГЕРБ, според които управляващата партия е поела ангажимент да създаде устойчива рамка, която да регламентира ВЕИ бизнесът в България. Както виждаме се случва точно обратното и върху ВЕИ сектора упражняват подобен ценови натиск.

Според Никола Газдов, таксите, които трябва да се събират за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежа няма да отидат по предназначение и да покриват разходите на електроразпределителните дружества и НЕК, тъй като тези разходи не са доказани и на практика са много по-малки.

Малко преди 10 часа множеството се отправи към Министерски съвет, като целият тротоар, от Младежкия театър, в чиято непосредствена близост се намира ДКЕВР, до сградата на Министерския съвет, е запълнена, а протестиращите скандираха „Оставка" и „Мафия". Тези викове, освен към председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев бяха насочени и към министър-председателя Бойко Борисов.

Протестиращите са издигнали и плакати, част от които гласят: „ДКЕВР - сянка за фотоволтаичните централи в България", както и плакат, върху който на английски пише „Скъпи инвеститори, добре дошли", а под надписа в цял ръст е показан председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който държи брадва в едната си ръка.

Определянето от ДКЕВР на цена за достъп до мрежата облагодетелства електроразпределителните предприятия (ЕРП), което е индикация за наличие на картелно споразумение и непозволена държавна помощ, твърдя организаторите на протеста. Те настояват да се отмени дискриминационното Решение за въвеждане на „цена за достъп", съгласувана единствено с ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕСО. Производители на електроенергия от АЕЦ и ТЕЦ не заплащат цена за достъп, тя бе въведена единствено за производителите от ВЕИ.

Таксата за достъп според протестиращите изправя ВЕИ производителите пред фалит, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества. От кризата са засегнати проекти за над 3 милиарда лв., като по-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки. Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея и др.

Две седмици след влизане в сила на решението на ДКЕВР, все още не е имало официални срещи на управляващите с протестиращите компании и организации. Същевременно, Народното събрание потвърди, че ще разгледа темата в рамките на публично изслушване на ДКЕВР в новосформираната „Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР". Все още не е определена точна дата за провеждане на изслушването. Като подготовка за него ще бъдат проведени разяснителни срещи с ДКЕВР и МИЕТ относно приемането и прилагането на решението за въвеждане на такса достъп.