В този неприятен случай две неща са недопустими - народни представители в работно време, със служебни автомобили, да откликват на частни покани и то с обещание за подарък. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод журналистическата провокация, организирана от бТВ и в. "168 часа", предаде репортер на News.bg.

За да проверят как депутати се отнасят към работното си време и към изискванията за морала на народен избраник, журналистите изпратили на 36 души от всички парламентарни групи изкусителна покана - да се явят на представяне на скъп луксозен мобилен телефон, където, ако отидат, ще получат телефона като подарък. За да проверят какви са им историческите познания, а и може би за да предупредят по-досетливите, че са подложени на провокация, луксозната покана е подписана от Клаус Барбие. Без уточнение, че той е бивш нацистки военнопрестъпник и е мъртъв...

"Това обаче е преценка за морала и вътрешно решение на всеки един от депутатите", добави още Цецка Цачева, която е решилаа да сезира за случая Постоянната комисия за парламентарна етика. Тя заяви пред журналисти, че с подобни експерименти не бива да се внушава, че парламентът не работи и от действията на отделните народни представители не бива да се хвърля сянка върху парламента.

Според "168 часа" на поканата са се отзовали 16 депутати, които са пренебрегнали задълженията си, за да получат един от най-скъпите телефони Vertu, чиято цена варира от 9000 до 16 000 лева. Това са:

- от ГЕРБ: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Деян Червенкондев

- от "Атака": Кирил Гундеров,

- от ДПС: Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева,

- от РЗС: Бисерка Петрова и Дарин Матов,

- от БСП: Румен Такоров,

и Димитър Чукарски - независим.

Журналисти под прикритие, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи, на което не се отзоваха единствено представители на Синята коалиция. Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат. Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа вчера, по време на гласуването на така наречения данък "Колиба", парламентаристи започват тихомълком да напускат залата. Групата не е политическа, защото включва депутати от всички партии. Скъпите гости са приети в луксозен хотел.

На въпрос какво знае за въпросните телефони, депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина, има и допълнителни екстри".

Запитан защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като нашите колеги се представят и обясняват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така: "Вие видяхте, че над десет колеги бяхме... Вие използвате името на една компания... Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място. Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер".

По-късно премиерът Борисов каза пред жунласти, че с есрамува от поведението на депутатите. "На всички съм им го предал, надявам се това повече да не се повтори", доъплин Борисов, цитиран от агенция "Фокус". И въпреки че след засрамилите го са и 8 народни избраници от ГЕРБ, премиерът подчера: "Мисля, че дисциплината, която ГЕРБ има в парламента, е в десетки пъти по-добра от всички други парламентарно представени партии, което е един голям успех за българския парламентаризъм. Защото на почти всички питания, на които съм бил в парламента, е имало случаи, когато питащите ме не стоят да си чуят отговорите."

След това стана ясно, че ръководството на ПГ на ГЕРБ след спешно съвещание е решило още следващия вторник да се заеме с провинилите се свои депутати. Още днес започва проверка на случая, каза съпредседателят на групата Красимир Велчев, цитиран отрепортер на News.bg. Велчев уточни, че на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ във вторник провинилите се ще бъдат изслушани в присъствието на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според Велчев голяма част от депутатите на Бойко Борисов научили за скандала сутринта от медиите.

Притисната от журналистите в парламента Геновева Алескиева, една от провинилите се, заяви, че не се срамува от случката, но я определи като "много неприятна". Тя не пожела да коментира повече вчерашната случка и избегна журналистически въпроси, говорейки по мобилния си телефон.

Доста по-словоохотлив се оказа друг провинил се. "Аз съм член на много групи за приятелство и такива срещи през деня са се провеждали многократно", така оправда п рисъстиовето си на провокативното парти Дарин Матов от РЗС. Той обясни, че в поканата пишело, че общо 80 са поканените ВИП гости на презентацията. Отбелязано било, че ще се подарят мобилни телефони от луксозната марка. "Не пише, че на всеки ще се подари телефон, а ще бъде подарен телефон Vertu най-новата версия", обясни Матов и допълни, че не знае какво представлява телефонът. Той дори мислел, че телефонът ще се разиграва на томбола.

Като се позова на Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, според който депутатите нямат право да получават подаръци, Дарин Матов каза, че е напълно наясно, че не може да получава подаръци като народен представител, които имат стойност повече от 1/5 от заплатата му. Избраниято от РЗС депутат дори препоръча на инициаторите на експеримента да стигнат до край - да раздадат макар и празни кутии на телефон Vertu, за да видят как щели да реагират народните представители.

"Всички щяхме да реагираме по един и същи начин - ще кажем, че нямаме право да получаваме подаръци и да обявим телефона за продажба и съответните пари от продажбата да се дарят на домове за сираци", подчерта народният избранник от РЗС. Освен това работното му време било до 14.00 часа, а това се случи около 13.15 часа. Дарин Матов отишъл с такси на партите, а не със служебен автомобил.