Все повече се радикализират възгледите на работещите българи в политически план, а предсрочните избори са неизбежен вариант. Това е общият извод на второто изследване "Синдикален барометър", проведено от КНСБ с представителна извадка от 1000 работещи българи между 15 и 64 години за периода 21 януари - 31 януари 2014 г.

Силно негативни са нагласите на респондентите към водещите политически фигури и формации в страната. От всички парламентарно представени партии "Атака" е шампион по неодобрение - цели 94,4%.

Вечните противници БСП и ГЕРБ са на едно ниво по този показател, съответно с по 79,2% и 78,5%. ДПС пък събира 86,5% неодобрение от запитаните, което е едва с процент повече от неодобрението спрямо Народното събрание като цяло.

Почти 62% от респондентите не одобряват държавния глава, като според КНСБ това се дължи на неспособността му да се наложи като силна фигура. Премиерът Пламен Орешарски "печели" 69,7% от неодобрението на запитаните, а най-добър показател има главният прокурор Сотир Цацаров - 42,5%. Той е и единственият, който успява да достигне 50% одобрение сред запитаните.

68% от участвалите в проучването на синдиката посочват, че политическата обстановка в страната е много лоша. Много доволни са едва 0,2%.

Запитаните дават и оценката си по шестобалната система за всички големи политически играчи у нас.
На дъното и по този показател отново са националистите на Волен Сидеров с 1,5. Единствено Цацаров не е със слаб успех, а получава добър 3,5.
Плевнелиев също успява да избяга от двойката с твърдата оценка среден 3. Председателят на НС, премиерът, НС, ГЕРБ, БСП, ДПС и правителството са категорично в рамката от слаб 2,2 до 2,6.

3/4 от респондентите очакват предсрочен парламентарен вот, обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той изтъкна и друг важен извод от проучването - категорично най-тежките проблеми за българина са обедняването и безработицата за разлика от август миналата година, когато бе проведено първото подобно проучване - тогава редом с тези теми наболели бяха корупцията, задкулисието и други.

Според интервюираните се увеличава подкрепата за протестите, но парадоксално спада готовността за протестни действия. 30% от запитаните смятат, че протестите ще затихнат от само себе си, а 28,5% са на мнение, че те ще продължат, но без особено изостряне на ситуацията. 31,8% от запитаните подкрепят категорично протестите, а 8,9% се обявяват твърдо против тях.

Огромен процент от участвалите в запитването подкрепят деветте искания на КНСБ, които от синдиката изложиха при своя протестен митинг преди няколко месеца.
С голяма подкрепа - от 76,4% , се ползва идеята да се криминализира укриването на осигурителни вноски. 86,7% пък искат държавата да гарантира навременното плащане на трудовото възнаграждение. 72,4% настояват да се замрази пенсионната възраст, а 81,5% желаят ясна политика за реформи в здравеопазването.

Запитаните отговарят и на въпроса какъв трябва да е размерът на минималната работна заплата. Най-много - 31,5% - се обединяват около сумата от 451-500 лева. 14% желаят тя да е от 551 до 600 лева, а 1,5% - над 1000 лева. Над 1/3 от респондентите са категорични, че минималният осигурителен доход е на по-ниско от реалното осигурително ниво.

Председателят на синдиката Пламен Димитров подчерта, че въпреки фона на тези данни от КНСБ нямат намерения да инициират протести с цел предсрочни избори. По думите му обаче над 50% е стачната готовност в предприятията с проблеми, затова трябва да се очаква по-радикална позиция от КНСБ.

Нямаме топли отношения с нито една партия, увери за пореден път Димитров, като подчерта, че от КНСБ все пак ще проведат срещи с всички партии с шанс на евровота за представяне на икономически и социално-трудови предложения от страна на синдиката.
Като такива партии Димитров открои всички парламентарно представени заедно с АБВ, Реформаторския блок и „България без цензура".