Форум „Кариери” стартира с 41 фирми в Пловдив, съобщиха от пресацентъра на МДААР.

Министър Николай Василев и зам.-областните управители на Пловдив Меглена Русеновa и Ниkолай Хаджиев се срещнаха с фирмите, търсещи млади кадри в Пловдив. 

„Форумът предлага добри възможности за младите хора, които искат да се развиват и да останат в България", сподели министър Василев.

Инициативата се организира от Министерството на държавната администрация и административната реформа и "ДжобТайгър", с традиционната подкрепа на "Нестле България" АД и ще се проведе в седем града в страната - София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Благоевград. Форумът е единствен по рода и мащаба си в страната и е мястото, където си дават среща бизнесът и младите хора на България.

Форумът продължава на 16 април във Варна във Фестивалния и конгресен център, на 20 април в Русенския университет "Ангел Кънчев" в Русе, на 25 април във Великотърновския университет във Велико Търново, на 27 април в хотел "Верея" в Стара Загора и на 4 май в Югозападния университет в Благоевград.

Всяка година форумът разширява и своя обхват, включвайки нов университетски град. Тази година за пръв път се добавят два нови града - Стара Загора и Благоевград. Миналата година от посредничеството на форум "Кариери" са се възползвали 17 000 млади хора, а броят на компаниите и обявените стажантски програми всяка година нараства. През последните две години на форума се обявяват средно по 2000 места за стажанти и служители. Само за една седмица заявка за участие в тазгодишното издание в София са подали над 100 фирми.

Основна цел на инициативата е откриването на нови възможности за професионалната реализация на студентите и младите специалисти и подпомагане на българските работодатели в усилието им да открият подходящи кандидати за своите стажантски програми и свободни работни места. На форума работодатели от цялата страна се срещат с млади хора, търсещи работа или стаж, а младежите получават информация за изискванията за наемане на работа и имат възможност да ги сравняват със своите умения и желания за професионална реализация. Младите хора, които посещават форума, влизат в база данни, която ще бъде използвана и след приключването на "Кариери". Участието на студентите и младите специалисти във форума е безплатно.