43 милиона лева да бъдат отпуснати от бюджетния излишък за лечението на пациентите с редки заболявания у нас. За това настояват от Националния алианс на хората с редки болести, съобщава „Фокус".

Средствата са необходими за лечението на пациентите до края на тази година и за следващата. До края на годината са необходими 20 млн. лева, а за следващата останалите 23 млн. лева.

Идеята дойде от председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева, която присъства на пресконференцията. Тя предложи до края на седмицата да се събере работна група от представители на пациентските организации на хората с редки болести, която да изработи писмо до премиера Сергей Станишев с искане тези средства да бъдат отделени от излишъка.

Писмото ще бъде внесено в петък в Министерски съвет. „Досега винаги сме се молили за пари, крайно време е да поискаме", заяви Захариева.

Председателят на алианса Владимир Томов каза, че пациентите подкрепят идеята и добави: „Ние разчитаме на този бюджетен излишък, тъй като нашите пациенти се нуждаят от спешно лечение".

Коя е Теодора Захариева

Лекарите откриват смъртоносното й заболяване преди 11 години. Още тогава отрязват едната й гърда. Четири години по-късно премахват и другата й гърда. Кастрират и яйчниците й. Тогава започва проблемът с доставката на лекарствата за болни от рак. Лекарите намират разсейка на тумор в черния й дроб. На 2 февруари 2005 г. Теодора завежда дело срещу държавата. Затова, че я обрича на смърт. Искът е за 400 хил. лв. По-късно Захариева заведе и спечели дело срещу МС за 100 хил. лв., а в момента съди държавата в Страсбург.