До края на октомври приключват проверките по области за готовността за зимно поддържане, заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя припомни, че за подготовка на пътищата за зимния сезон тази година са заложени 3.5 млн.лв. Средствата се инвестират за изкърпване на дупки, освежаване на маркировка и обезопасяване на пътищата.

Терзиева посочи, че 60 млн. лв. е сумата, която е предвидена за поддържане на републиканската пътна мрежа през зимния сезон.

До края на месеца ще бъдат ремонтирани пътните участъци Девня-Варна и Белослав-Варна, съобщи Терзиева. Ремонтират се общо 22 км, като инвестицията е за над 5 млн. лева.

Министърът подчерта, че в момента се изготвя програма за спешен ремонт на най-компрометираните отсечки от републиканските пътища. Планът обхваща всички региони, като се определят и най-приоритетните участъци. Според възможностите на бюджета ремонтите ще започнат още през пролетта на 2014 г.

Около 100 са мостовете в лошо състояние, информира Терзиева. Догодина ще се извършат необходимите проучвания, за да се определят съоръженията, които имат най-належаща нужда от ремонт и ще се търсят източници на финансиране.

Десислава Терзиева информира, че с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов са внесли съвместно в Министерския съвет проекторешение, с което да се осигури възможност за предоставяне на до 50% национално съфинансиране за приоритетните пътни и жп проекти по ОП „Транспорт" през новия програмен период. Средствата могат да бъдат осигурени от държавния бюджет или със заем от ЕИБ.