Около 7% е делът на строителния сектор в БВП на България за 2006 г. Това съобщи при откриването на Българска строителна седмица в Интер- Експо Центъра в София зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.

Той припомни, че на строителния пазар в България присъстват около 11 000 предприятия с приблизително 150 000 заети в тях.

През последните години строителният сектор бележи ръст на продукцията в рамките на 12-18%. За 2005 г. продукцията в сектора е 4 млрд. евро.

По предварителни данни за 2006 г. се очаква да надхвърли 4.5 млрд. евро, каза Савин Ковачев. Над 90% от предприятията в бранша са с частен капитал, посочи той.

Въпреки силното развитие на отрасъла, в него не липсват и проблеми - повечето от българските строителни предприятия не разполагат с достатъчно финансов ресурс за изпълнение на големи проекти.

Наред с това вече се проявява и недостатъчната квалификация на изпълнителските кадри и продължава изтичането на опитна работна ръка към други държави.

Според зам.-министъра ролята на държавата за регулирането на бизнеса ще е само в две направления - създаване на необходимата нормативна база и контрол върху строителството.

Той припомни, че в края на 2006 г. влезе в сила Закона за централен професионален регистър на физическите и юридическите лица, извършващи строителство и се очаква да се създаде комисията, която ще подготви новата браншова камара-партньор на държавата.

Целта е в регистъра с по ясни и прозрачни правила да се включат сериозни фирми и да се намали сенчестата икономика в сектора, каза Ковачев.