69% от представителите на бизнеса са заявили намерение да кандидатстват за европейските финансови средства чрез разработване на собствен проект, като в нейното начало този процент е бил едва 39%.

Това стана ясно по време на заключителния семинар от националната информационната кампания за еврофондовете „Бъдете активни".

Сред бенефициентите най-предпочитаната оперативна програма е „Развитие на човешките ресурси" (57%), следвана от „Регионално развитие" (45%), „Конкурентоспособност" (41%), „Околна среда" (33%), „Техническа помощ" (32%) и „Транспорт" (10%).

Данните на проучването покачват, че бенефициентите изявяват желание за повече обучения и семинари по темата с еврофондовете.

Близо половината от представителите на българския бизнес са оптимистично настроени за ефекта от еврофондовете върху българската икономика, като около 40% от общините също са с позитивна нагласа.

Предварителните очаквания за полза от кампанията се оправдаха, но предстои много работа и за напред, което се потвърждава и от опита на старите страни-членки на ЕС, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски по време на заключителния семинар.

Правителството постигна изключително сериозен напредък по отношение на периода за изпълнение на проекти през първите две години. От 2007 г. до 2009 г. проектите трябва да бъдат завършени за срок от 3 години (т.нар. правило N+3)", припомни министърът на финансите.

Той подчерта, че е важно бизнесът, местните власти, институциите и неправителствените организации добре да познават тези условия, за да извлекат максимална полза от тях. „Както многократно подчертавахме по време на тази кампания, най-важното условие, необходимо за ефективното усвояване на европейските средства, е про-активната позиция на бенефициентите. Европейските пари ще бъдат отпуснати на добре подготвените кандидати", подчерта министър Орешарски.

„Бъдете активни" имаше за цел да запознае потенциалните бенефициенти с ползата, същността и механизмите за кандидатстване с проекти за средства от европейските фондове с обем близо 7 млрд.евро, които страната ни има възможност да усвои за периода 2007 - 2013 г.

Чрез Националната стратегическа рефернта рамка на България, която е 11-та одобрена от Европейската комисия, страната ни има достъп до тези близо 7 млд. евро от ЕС и над 1,128 млд. евро национално съфинансиране. За периода от 2007 г. до 2015 г. България има възможност да усвои средствата от европейските Структурни и Кохезионен фондове и проектите да бъдат завършени за същия период.