Американски учени за пръв път изследваха обществените изяви и изказванията на президента Буш по повод войната в Ирак. Резултатът сочи, че систематично е било лъгано, пише Deutsche Welle.

Първата жертва на войната е истината. Представителите на американското правителство са претворили в истина тази поговорка с кампанията си, предшестваща войната в Ирак. Учените около основателя на Центъра за обществена честност Чарлс Люис са изчислили, че осем висши американски политици за две години са изнесли 935 „неверни твърдения".

База на проучването са 532 изказвания на отношение в речи пред публика и интервюта в периода между терористичните атаки от 11 септември 2001 до септември 2003. Изследваните политици са Джордж Буш, тогавашният външен министър Колин Пауъл, вицепрезидентът Дик Чейни, небезизвестните Кондолиза Райс и Доналд Ръмсфелд, Пол Улфовиц от Световната банка, говорителите на американското правителство Ари Флейшер и Скот МакКлилън.

Буш и Пауъл съответно с 260 и 254 съзнателни грешни изказвания водят в тази безславна класация.

На публиката постоянно е било натрапвано, че в Ирак има оръжия за масово поразяване и Саддам Хюсеин има връзка с мрежата на Ал Кайда - в противоречие с разследванията на тайните служби. „Няма съмнение, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване", например е казал Чейни през август 2002. На въпроса на репортер дали Ирак има връзка с Ал-кайда, Чейни през юли 2002 отвръща: „Разбира се".

„Открихме оръжия за масово поразяване и лаборатории за производство на химически оръжия", твърди Буш през май 2003 пред полската телевизия.

Днес знаем, че в изказванията на тези централни личности нито едно от взетите отношения не съответства на истината, казва Люис от Центъра за обществена честност (Center for Public Integrity).

В студията си учените са показали, че броят на лъжите се е покачвал, когато е трябвало да се прокарат политически решения. Например такъв е бил случаят през септември 2002, когато Буш е търсил от Конгреса одобрение на резолюцията за войната в Ирак. Най-много са лъжите през февруари 2003, малко преди да избухне войната в Ирак на 19 март 2003.

Заключението на научния екип е, че правителството на Буш методично вкарва в употреба грешна информация, за да повлияе на общественото мнение и да наведе населението на страната до погрешни впечатления за войната.

Комулативният ефект на тази кампания в полза на войната е огромен - също и върху медийното представяне на конфликта. Междувременно много журналисти и дори някои агенции признаха, че през месеците, предшестващи нападението над Ирак, са предавали информацията безкритично и недиференцирано.