„Няма такъв неразумен работодател, който би освободил един човек, който му работи добре и постига съответните успехи. Една административна намеса няма да има полезен ефект." Това заяви в предаването "Преди всички"на БНР Любомир Стефанов от УНСС, коментирайки  идеята на социалния министър Тотю Младенов държавата да забрани на работодателите в частния сектор да освобождават свой служител на основание, че е навършил пенсионна възраст, ако самият работник иска да остане на работа.

„Досегашният опит не само на България, а и на повечето страни в света показва, че с административни мерки не се постига желания ефект, поне по отношение на групите, които искаме да защитим. Всякаква забрана за прекратяване на договори, ще направи тези хора нежелани на реалните трудови пазари. Всъщност вместо да им помогнем да запазят заетостта си, ние може би ще им попречим. Това не е добрият вариант. По скоро, ако държавата трябва да мисли за нещо - това е да стимулира работодателите да запазят тези хора, например с по-ниски осигуровки или нещо от този род, каза Стефанов.

Удължаването на активната трудова възраст, когато хората работят и внасят вноски, без да се пенсионират, винаги е полезно за осигурителната система, смята той, но добави: „Въпросът е дали с административни мерки ще го постигнем. А държавата има едно друго много широко поле за действие, където може да увеличи вноските в осигурителната система, а именно ограничаване на сивия трудов пазар. Мисля, че там трябва да се съсредоточат всички усилия на държавата. Спокойно мога да твърдя, че ако се изсветли част от сивата икономика, приходите в НОИ ще се увеличат поне с 50%.

Според него с идеята на социалния министър ще бъдат "наказани" тези, които спазват закона, а работодателите в сивия сектор няма да бъдат засегнати. Експертът е на мнение, че тази идея няма да издържи при обсъждане в тристранния съвет.