Напрегнат, но осъществим е планираният в Бюджет 2014 ръст на данъчните приходи, коментира преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев, пише БГНЕС.

Не смятаме, че има съществен риск от прекрояване на бюджета за 2014 година, той е напрегнат, но реалистичен, каза още Велев. Той коментира, че в бюджета има заложен по-голям буфер и напомни, че са увеличени средствата за неотложни и непредвидени разходи до над 700 милиона лева. При не достигане на приходите, следва да се върви към намаляване на административните разходи, а не да се задържа възстановяването на ДДС и забавяне на плащането по изпълнени обществени поръчки, подчерта той.

В Бюджет 2014 са намалени разходите за сигурност и отбраната, увеличени са разходите за образование, това са правилни стъпки, но могат да бъдат и по-решителни, коментира още Велев. От АИКБ смятат, че увеличението на минималната работна заплата е грешка.

Това ще доведе до задържане на тенденцията за ръст в заетостта, смята Велев. От увеличението на минималната работна заплата ще бъдат засегнати над 100 000 заети в икономически сектори, в които средното заплащане на труда става много близко до минималната работна заплата, коментира той.