Постановлението на Съда на европейските общности, което наложи санкции срещу монопола на Microsoft, срещна остра реакция от страна на правителството на САЩ и заинтересуваните групи, съобщава AFP.

В Америка твърдят, че европейското решение стъпква разцъфващия технологичен сектор. Първоинстационният съд с решението си по случая на американския софтуерен гигант ще донесе повече вреда, отколкото ще направи добро на потребителите.

Съдът на ЕС подкрепи глобата, наложена от Европейската комисия през 2004 с рекордния размер от $690 млн. Трибуналът преди три години реши, че Microsoft е използвал въздесъщата си операционна система Windows, за да потисне конкурентите си на други свързани пазари, като този с медийните плеъри. Комисията постанови Microsoft да продават Windows за персонални компютри без вграден медиен плеър, както и да споделят техническа информация с конкурентите, които искат да направят продукти, съвместими с Windows.

Тъй като ще се засегне иновацията и ще се обезкуражи конкуренцията, решението на ЕС ще има неблагоприятни последици, твърди Томас Барнет, ръководител на антимонополния отдел в САЩ.  В Америка антитръстовите закони се грижели за потребителите чрез пазене на конкуренцията, а не на конкурентите. По този начин всичките компании, включително и доминиращите фирми, са стимулирани за активна конкуренция.

Сходни коментари правят технологичните и другите заинтересувани групи. Решението бележело начало на тъмен период за технологичните компании. Висок бил рискът за възможността да се опазва интелектуалната собственост. Ще бъде въведен прецедент, на чиято база вече никоя успешна компания няма да може да запазва иновациите си.

Две групи, които лобират за лимитиране на правителството (Граждани срещу правителствени разхищения и Алианс на данъкоплатците), казват, че решението ще засегне иновативността по целия свят. Съдът „изглежда вярва, че истинските софтуер дизайнери трябва да бъдат подменени от бюрократи, които сега ще влязат в бизнеса на писане на кодове за компютърни програми и настоява интелектуалната собственост да бъде предоставена без адекватна компенсация".

Правителственият надзорен орган Freedomworks добавя: „В края на деня това бе случай за враждебни компании, борещи се за пазарен дял, а не случай свързан с вреди за потребителя. Някои компании могат да се зарадват на голямата пръчка, изкарана от Европейската комисия, но потребителите ще видят малка полза, а бизнес климатът за американските компании в глобалното пазарно пространство просто става по-суров".

Решението на ЕС идва в ярък контраст с антитръстовия случай в САЩ, където Microsoft излезе невредим след дълъг период на процеси в съдилищата. Компанията успешно свири на струната, че решението на съдията може да доведе до разцепването на най-голямата софтуерна фирма в света. Все пак Microsoft би трябвало да плати близо четири милиарда долара в щети за конкурентите си и остава под надзора на съда.