Американски финансов консорциум, който включва застрахователната компания AIG Inc., се е съгласил да закупи London City Airport, като цената все още не е обявена официално.

AIG Financial Products и джойнт-венчър компанията GE Capital заедно с Global Infrastructure Partners са се договорили да закупят по 50% от компанията, която притежава летището.

Ирландският милиардер Дермот Десмонд, който е собственик на летището е посочил компанията Morgan Stanley, която да придвижи всичко по сделката.

Агенция Ройтерс съобщава, че според неофициални източници, очакванията са цената да достигне $1.3 млрд. Новинарската агенция припомня, че ирландецът Десмонд е закупил летището в Източен Лондон през 1995 г. на цена 23.4 млн. британски паунда.

City Airport се превърна в едно от най-натоварените транзитни летища в Англия, като се очаква да стане основен обслужващ терминал по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Според американският консорциум, летището е обслужило 2.4 млн. пътници през 2006 г., което е с 20% повече от миналата година.

Сделката се очаква да бъде парафирана през ноември, след като експерти от ЕС проучат изцяло всички страни на договора. Европейските летища започват да привличат все повече инвеститорски интерес, благодарение на бумът във въздушните превози и стратегическото положение на континента. Прогнозите са, че пътникопотокът ще се увеличи до над 2 млрд. годишно през 2020 г.