Неочаквана „амнезия" обхвана в съдебна зала бившия заместник министър на финансите и национален координатор по еврофондовете Димитър Ивановски, който беше призован като свидетел по делото срещу ексшефа на пътния фонд Веселин Георгиев - Батко(на снимката).

Според прокуратурата Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г.

Цялата комуникация с европейската комисия се е водила от зам. министърът на финансите Любомир Дацов и Пламен Орешарски.

Това, което Ивановски знае е, че през януари 2008-а в министерство на финансите до Дацов пристига писмо от Дирекция "Регионална политика" в ЕК.
В него са посочени превантивни мерки, които да се предприемат за отстраняване на нередности по проекти, финансирани по програма ИСПА.

Месеци след писмото на ЕК министерство на финансистите възлага KPMG да изготви два одитни доклада.

Едва тогава Ивановски се запознава с проблемите в пътния фонд. В доклада на KPMG се говори за потенциален конфликт на интереси, каза пред съда Ивановски и препоръча да бъдат разпитани хората, изготвили доклада.

Бившият заместник финансов министър не знаекаква е причината ЕК да спре парите по ИСПА.

Обяснението му пред съда е, че то е резултат от смесени медийни публикации в България и проверки на ЕК.

Ивановски не помни и какви средства са спрени. Стана ясно, че поне е запознат с окончателното решение на комисията от 23-ти юли 2008-а за спирането на финансирането по ИСПА.

Той не помни и кои са проблемните проекти, но е сигурен, че един от тях е автомагистрала „Люлин".

Прокуратурата след повече от половин час разпит, по време на който чуваше отговорите „Не знам" и „Не помня",започна повторно разпита на Ивановски.
Четвърти път прокурорите го попитаха: „Известно ли Ви е да са спрени плащания по проекти по ИСПА".
Отговорът на Ивановски беше „Не помня".

Прокуратурата го попита и дали му е известно да са спирани пари по програма ФАР. „Нямам никакво отношение към въпроса", заяви бившият зам. министър и допълни, че не е сигурен, че е имало решение за спиране на пари по програмата.

И по програма ФАР той не е комуникирал с комисията, разговори се водели от негови служители.

Ивановски заяви пред съда, че не знае защо е свидетел по делото. Той каза, че в телефонен разговор между Меглена Плугчиева и Борис Велчев главният прокурор я е помолил да изпрати някой, който да обясни как се отпускат пари по предприсъединителните програми, както и какви са процедурите.

От показанията му в зала стана ясно още, че в докладите на КPMG не се посочват имена, замесени в потенциален конфликт на интереси. Имало посочени само абревиатури.

След продължилия около час и половина разпит, след като излезе от съдебна зала, пред медиите Ивановски си спомни някои подробности.

Относно писмото до Дацов от януари 2008-а неговият колега му казал, че се запознал със съдържанието му, но доста по-късно от момента на изпращането.
„Къде е било това нещо междувременно, не мога да ви кажа", заяви Ивановски.

Запитан какви са препоръките в писмото той каза: „Имаше някаква междинна санкция в писмото, аз не съм го гледал в детайли".

Бившият министър си спомни, че в писмото е имало неща, които са касаели оперативните програми и по-точно за несключване на договори.
„Имаше няколко нюанса в писмото", посочи той.

Освен това той си спомни, че във въпросното писмо европейската комисията е поискала да бъдат разследвани процедурите за спечелените проекти.

„Конфликтът на интереси, засегнат в делото срещу Батко, касае проекти, които са 100 % държавно финансиране, а не с европейски средства", каза още бившият национален координатор.

Проектите, предмет на делото и нередностите, свързани с тях, се разследват заради одити на Сметната палата.

Според Ивановски проекти, финансирани от ЕК, не се отнасят към делото на Веселин Георгиев. По думите му, парите в Пътния фонд са били 80% и едва 20% от ЕС.

Самият Веселин Георгиев не пожела да коментира констатациите в доклада на KPMG за потенциален конфликт на интереси.
„Ами прочетете го", посъветва той журналистите.

„Ние сме казали отдавна, че няма доказателства по делото", уточни и адвокатът му Пламен Ялнъзов.