Arcelor Mittal, новосформирана група за стомана (и собственик на МК„Кремиковци") съобщи, че продажбата на канадската Dofasco е била възпряна. Неуспелият засега купувач е германската ТиссенКруп. Сделката с германците е била договорена още рано през годината, когато Mittal се стремеше да завземе по-малкия си конкурент Arcelor.

"Arcelor Mittal са били уведомени, че директорите на Стратегическия съвет по стоманата, холандска фондация, която държи акциите на Dofasco, на 10 ноември са взели решение да не разпускат фондацията, което означава прекратяване на процеса на продажба", съобщава Arcelor Mittal, цитиран от Industry Week.

Тази инициатива се нарича „отровно хапче" - механизъм, предназначен да затрудни компанията - хищник, отправила оферта за поглъщане.

Arcelor купиха Dofasco за 4.0 милиарда еуро (US$5.1 млрд.) през януари, преодолявайки ThyssenKrupp, които също се бяха ориентирали към печелившата канадска корпорация.

Някои анализатори считат, че отказът на фондацията да се съгласи на продажбата е добре дошла за интересите на мениджмънта на Arcelor Mittal. Анализатор счита, че Dofasco е силна страна в индустриалното портфолио на Arcelor Mittal.

„Dofasco върви добре и представлява вертикална интеграция с мините за желязна руда и с достъпа до японските автомобилни производители в САЩ."

От своя страна ThyssenKrupp са заявили, че ще строят всичко възможно, за да завършат придобиването на Dofasco.

Решението на холандската фондация за спиране на продажбата може да има отражение върху другите дейности на Arcelor Mittal в Северна Америка. Компанията смята да се обърне към Американския департамент на правосъдието.

Последните дадоха потвърждение за сливане на Arcelor и Mittal Steel, което породи най-големия производител на стомана в света, но само при условие, че групата ще се освободи от Dofasco или производител със същия размер, за да бъде избегната доминантна позиция на пазара в САЩ.