Азиатските капиталови пазари отбелязаха втора поредна силна търговска сесия, след като Китай обяви, че ръстът в икономиката е бил над 11% през 2007 г., а американските финансисти заявиха, че са съвсем близо до подписването на споразумение за правителствени икономически стимули.

Банката HSBC направи най-силно покачване днес, в унисон с доброто представяне на целия финансов сектор по време на американската търговска сесия. Това е следствие от договореното споразумение с Нюйоркските регулаторни органи за промени в процедурата по издаване на корпоративни облигации. Така след последните два дни на отлично представяне, азиатските капиталови пазари изтриха почти половината загуби от началото на седмицата.

„Започва да се коментира възможността, Китай да подкрепи световната икономика ако САЩ изпаднат в рецесия", коментира анализатор от Хонк Конг. „Колкото по-агресивни монетарни и фискални мерки вземат американците, толкова по-добре за всички", продължава той.

Японският индекс Nikkei 225 приключи търговската сесия с 2.1% отскок до 13 092.78 пункта, а сингапурският индекс завърши с 4.5% ръст. От Китай съобщиха, че ще позволят на родните си банки да инвестират в Сингапур, което доведе до почти истерични нива на инвестиционна активност. Борсовите измерители на Хонк Конг и китайския Шанхай също отбелязаха рали, след добрите прогнози за икономическия растеж на Китай и през тази година.

Американската борсова сесия, ще бъде запомнена с огромните си движения и в двете посоки. След като отвори в началото на деня със спад от над 300 пункта, индустриалният индекс Dow Jones приключи сесията с ръст от 2.2% (+298.98 пункта) до нивото 12 270. Днес инвеститори и анализатори са в очакване, да бъде оповестен президентския план с икономически стимули и данъчни облекчения, на обща стойност близо $150 млрд.

В Европа, част от фючърсите на борсовите индекси са оцветени в зелено, като единствената спирачка пред доброто представяне днес, може да се окаже новината за отчетените загуби на банката Societe Generale.