Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет е обявил по-рано днес, че е отправил официално предложение към най-големите американски облигационни застрахователи, за поемане на всичките им задължения към клиенти за срок от 30 дни. Бъфет се наема с индустрия, която се оценява на $800 млрд. и е поставена под сериозна критика през последните седмици, заради невъзможността да изпълнява задълженията си.

Бъфет, който е изпълнителен директор на компанията си Berkshire Hathaway, е споделил новината пред бизнес канала CNBC, че вече е предложил помощта си на компаниите MBIA, Ambac и FGIC. За сега една от тях му е отказала помощта, а другите две все още не са отговорили.

За сега, инвеститорът отказва да обяви името на компанията, която е върнала предложението за поемане на задълженията. Нито една от трите фирми не е била намерена за коментар.  

Според предложението на Бъфет, той ще покрива задълженията към клиентите на трите застрахователни компании, като в замяна ще получи 1.5 пъти по-голяма премия от тази, която те получават в момента. Този ход се разглежда като спасителен изход за потъналите в задължения компании, които разпродаваха свой акции през последните седмици, за да наберат достатъчно оборотен капитал. Освен всичко останало, няколко рейтингови агенции, се опитваха да намалят кредитния им рейтинг от ААА (най-висока степен) до АА.

Веднага след излизането на новината, всички пазари се раздвижиха осезателно, като индустриалният индекс Dow Jones отскочи при отварянето си с 0.5% до ниво 12 300.17 пункта, а акциите на всички замесени в историята компания направиха сериозно покачване. Доларът изгуби известна стойност спрямо еврото, котирайки се в момента при ниво от $1.4580