Повече от 30 на сто е ръстът на цените на жилищата в България през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Страната е на водещо място по поскъпване на имотите, показва глобалният индекс на  консултантската компания "Найт Франк".

Общото поскъпване на жилищата през разглеждания период в глобален план се забавя, показва още индексът. За второто тримесечие на годината то е под 5%, докато три месеца по-рано цените са се увеличили средно с 6%.

От компанията "Найт Франк" смятат, че в континентална Европа най-ясно се забелязва забавяне в ръста на цените или спад в някои страни. Обратно на тази тенденция в Азия и Източна Европа цените продължават да растат.

В четвърти пореден доклад, публикуван на всеки три месеца, България е на първо място по поскъпване на жилищата.

След България по ръст на цените в класацията се нареждат Словакия и Русия съответно с 31 и 26 на сто увеличение на годишна база. Чехия и Хонконг са другите два пазара с ръст на цените от над 25%. Същевременно в Литва и Дания цените вървят надолу, показва индексът на консултантската компания.

"Найт Франк" съобщи преди време за отдръпването на британски инвеститори от пазара на имоти в България. Както вече писа Money.bg писа имотите на Острова поевтиняват и се очаква британците да насочат своя интерес към вътрешния пазар.