България ще участва в бъдеще в разработването на различните проекти в областта на комуникациите на Агенцията на НАТО за консултации, командване и контрол, каза министърът на отбраната Веселин Близнаков на среща с генералния директор на Агенцията Даг Вилхемзен, съобщиха от пресцентъра на МС.

Даг Вилхемзин е на четиридневно посещение в страната ни по покана на министъра на отбраната и на председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Целта на визитата е да се проучи възможността за участие на български фирми в реализирането на проекти на Агенцията.

Според министър Близнаков българската индустрия и фирмите от отбранителната промишленост трябва активно да участват в търгове и програми на Агенцията, защото това е най-прекият път за достигане на оперативна съвместимост между 26-те страни членки на Алианса.

Генералният директор на Агенцията Даг Вилхемзен информира, че бюджетът на Агенцията е към 300 млн. евро и за всички страни членки има еднакви стандарти за ползването на тези средства. Важното, според него, е да се участва в разработването на програми, които да допринесат за производството на качествени изделия, предназначени за всички страни членки на НАТО, и така да консолидират съюза.