В рамките на българското председателство на ЦЕИ (Централно-европейската инициатива), Държавната Агенция по туризъм е домакин на работна среща на ръководителите на туристическите администрации на страните-членки на ЦЕИ.

Срещата започва утре в Резиденция „Евксиноград" край Варна.

Подобна среща на ръководители на туристическите администрации на ЦЕИ се провежда за първи път. Амбицията на българската страна е подобни срещи да бъдат ежегодни и по този начин работна група Туризъм към ЦЕИ да стане форум за консултации по въпроси, свързани с развитието на туризма.

Инициативата за провеждането на настоящия форум в България е на работна група Туризъм към ЦЕИ, където заместник-председател е заместник-председателя на ДАТ Станислав Новаков.

Целта на форума е създаване на работеща партньорска мрежа между институциите, която да съдейства за формиране на взаимноприемливи позиции по актуални въпроси в областта на туризма и координиране на действията по тяхното лансиране и отстояване в други международни организации - Европейската туристическа комисия и Световната туристическа организация.

На тазгодишната среща във Варна всяка от страните ще представи своя опит в изграждането на институции - правителствени и неправителствени, партньорството между тях при управление и развитие на туристически дестинации  (региони и страни).

България ще бъде представена в два аспекта: формиране на партньорства в рамките на ЦЕИ при проекти за развитие на ресурса за културен туризъм и маркетинг на дестинация по примера на регион Варна.

Във форума ще участват делегации от Румъния, Полша, Унгария, Хърватска, Молдова, Албания, Беларус, Чехия, Словакия, Черна гора, Македония, Сърбия.