"Българска фондова борса - София" АД е носител на тазгодишния приз „Мистър Икономика" в основната категория - "За цялостен принос в развитието на националната икономика".

По традиция победителите бяха обявени на официална церемония в столичния „Шератон".

"Българска фондова борса-София" АД е единствената лицензирана фондова борса у нас, с лиценз от 9.10.1997 г. Дружеството е с капитал 5 867 860 лв. Броят на членовете на борсата - лицензирани инвестиционни посредници, в т.ч. и банки е 85.

БФБ - София бе номинирана заради увеличаване на общата си пазарна капитализация, която към момента възлиза на 28 млрд. лв. и представлява 52% от БВП. За 2007 г. оборотът от търговията с ценни книжа достигна 9.94 млрд. лв., което е ръст от 193 % спрямо 2006 г.

Директорът на Българска фондова борса - София" АД Бистра Илкова каза непосредствено след награждаването за newsbg, че най-големите предизвикателства за борсата през тази година е да се постигне технологично обновление, да може да посреща новите изисквания по отношение на технологиите в сектора и да продължи да привлича емитенти, както и да направи всичко възможно бизнесът да продължи през борсата и да ползва облагите от публичността в национален и световен мащаб.

В категорията „За принос в развитието на българската индустрия" статуетката „Рибарят и златната рибка" получи Атанас Бобоков - Председател на Управителния съвет на „МОНБАТ" АД.

Със своята дейност като председател на Управителния съвет на „МОНБАТ" АД Бобоков допринася за утвърждаването на дружеството като една от най-динамично развиващите се компании в акумулаторния бизнес в страната и Европа.

Атанас Бобоков заяви след награждаването, че производствения капацитет е постоянно предизвикателство за компанията.

Ние сме щастливци, защото търсенето в западна Европа е много голямо и това, което ни притеснява е липсата на капацитет. Всяка година инвестираме, увеличаваме капацитета и всяка следваща година, той е недостатъчен, заяви Бобоков. Такива проблеми на вски пожелавам, добави той.

Мистър Икономика "За принос в развитието на небанковия финансов сектор" бе обявен Петко Кръстев - Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „ДСК Управление на активи" АД

Ръководеното от него "ДСК Управление на активи" АД е сред трите най-големи управляващи дружества в страната към края на 2007 г., според данни на БФБ и Profit.bg.

През този период активите на "ДСК Управление на активи" нараснаха най-бързо - с 91.8 млн. лева. Дружеството е водещо у нас по брой на индивидуалните клиенти и брой на местата за дистрибуция на финансовите продукти.

Кръстев заяви за newsbg, че вижда като приоритет номер 1 за 2008 г, развитието на капиталовия пазар в световен мащаб.

България вече е интегрирана в световните капиталови пазари и това е нормално след членството в ЕС и навлизането на чуждестранни инвеститори, посочи той и допълни, че движението на чуждите борси се отразява на нашата.

Приносът на ДКС по думите му е в новите продукти, които предложи на своите клиенти, широката клонова мрежа и голямото удобство за клиентите да могат да подават поръчки за покупка и обратно изкупуване на дяловете си от договорните фондове в 117 точки на страната.

Кръстев каза още, че предстои разработването на нови продукти, които ще бъдат предложени на пазара.