Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), прие свой Етичен кодекс, засягащ колективното инвестиране и управлението на активи от колективните инвестиционни схеми, стана ясно по време на проведеното на 14 септември 2006 г. в София редовно годишно общо събрание на Асоциацията.

Новият Етичен кодекс въвежда правила за етично поведение в областта на колективното инвестиране и управлението на активи както между управляващите дружества, членове на асоциацията, така и в отношенията между тях и колективните инвестиционни схеми и други лица, които ползват услугите на членовете на БАУД.

Това поставя нов етап в развитието на корпоративното управление сред колективните инвестиционни схеми и по специално сред управляващите ги дружества.

С Етичния кодекс са възприети утвърдени от Европейската асоциация на управляващите дружества (European Fund and Asset Management Association) правила за етично управление и най-добри практики при управлението на взаимни фондове.

В кодекса са отразени и засегнати общи правила за оценка на активите на управляваните от членовете на БАУД портфейли, както и представяне на резултатите и от дейността на взаимните фондове и засилване на тяхната публичност.

Целта на кодекса е създаването на конкурентоспособна и отговаряща на високи международни стандарти среда за дейността на управляващите дружества в България, заявиха от асоциацията.