В процес на избор на проектант за 200-метрова 50-етажна кула и на най-големия мол на Балканите е проектът за мега комплекса "Белград на води". Общата площ на проекта на брега на река Сава в сръбската столица Белград с жилищни и бизнес площи е 1.85 млн. кв. м, сред които най-големият мол и най-високата кула в региона, планираната инвестиция е над 3 млрд. евро. Инвеститор е смесено дружество на сръбското правителство, столичната община и Eagle hills - Абу Даби, съобщава специализираното издание на строителство и архитектура gradat.bg.

Проектът беше официално обявен и представен от сръбския премиер Александър Вучич и от принца на Абу Даби шейх Мохамед бин Заед още в средата на миналата година след формирането на новото правителство, което го счита за знаков с цел превръщане на Белград в бизнес хъб за Западните Балкани с най-голям брой чуждестранни инвеститори и туристи. Проектът беше представен и на изложението MIPIM в Кан през есента, а след това и в Доха и Лондон от кмета на сръбската столица Синиша Мали.

Архитектурните конкурси в момента са за два от знаковите за комплекса обекти - за 200-метровата Belgrade Tower и за най-големия на Балканите шопинг мол, в тях участват известни проектанти като американското бюро SOM, проектант на "Бурж Халифа" в Дубай. Осем са участниците в архитектурния конкурс, четири от тях са допуснати до втория етап в конкурса за Belgrade Tower, двама продължават в конкурса за мола. Автори на мастер плана на района са световните архитекти Даниел Либескинд и Ян Гел. Според Игор Марич, председател на Асоциацията на сръбските архитекти обаче конкурсите са непрозрачни.

Общата площ на "Белград на вода" с жилищни и бизнес площи е 1.85 млн. кв. м, организирани около булевард с дължина 1.8 км и 40 м широк с петдесететажна кула, която прилича на Burj Khalifa в Дубай, но с височина само 200 метра, търговски център, хотели, бизнес сгради и жилища. Строителството е планирано да започне през април 2015 г. и да продължи седем години на три големи етапа, първият от които в пет фази. Бившият жп терен по течението на река Сава вече е разчистен от съществуващите 70 постройки и 13.9 км железен път.

Ръководител на проекта е Мохамед ел Абар, изп. директор на известното инвестиционно дружество Emaar Properties. Мохамед ел Абар има опит в изграждането на модерни градски комплекси в Близкия изток и Азия, превърнали се в посещавани туристически атракции. Emaar Properties е инвеститор на най-високата сграда в света "Бурж ал Араб".

Проектът е част от развитието на бизнес отношенията между Сърбия и Абу Даби. През март 2014 г. страната получи десетгодишен заем от 1 млрд. долара от ОАЕ в подкрепа на бюджета си.

За застрояване на брега на река Сава в Белград се говори още от 1970 г., но никога не е имало достатъчно средства за инвестиции. Сега, когато средствата като че ли вече ги има, мнозина поставят въпроса дали има достатъчно търсене за предвидените от "Белград на води" голям брой А-клас офис площи и луксозни апартаменти. Модерните офис площи в Белград са 734 хил. кв. м отдаваема площ, от които спекулативни са 513 хил. кв. м, свободните площи са 9.95%. Наемите за клас А офиси са 14-16 кв. м.

Търговските площи в Белград са 230 хил. кв. м, от които модерни площи са 105 хил. кв. м при 140 кв. м на 1000 души. Наемите са 15-60 евро/кв. м месечно. Трите модерни шопинг мола в сръбската столица са Delta City, Usce Shopping Center и Stadion Shopping Center.