Инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. е съкратила дела си във фирмата Ameriprise Financial Inc. до 6% от 9.8% през март, пише днес Ройтерс.

Berkshire вече притежава 14.72 млн. акции от компанията разположена в Минеаполис и занимаваща се с финансово планиране. В края на март, Бъфет притежаваше 23.92 млн. акции, според говорител на Ameriprise.

Междувременно стана ясно, че финансовият експерт Бъфет се насочва сериозно към американския енергиен сектор, но само като дългосрочна инвестиция. През миналата седмица, от Berkshire са заявили, че ще инвестират около $1 млрд. в нови енергийни проекти в щата Тексас. Припомняме, че миналата пролет, Бъфет плати $9.4 млрд. на Scottish Power Plc за компанията PacifiCorp в западната част на САЩ.

Уорън Бъфет, който е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г., цели да закупи 2 или 3 големи енергийни компании през следващото десетилетие. На въпрос на журналисти, дали това е печеливша инвестиция, той е отвърнал, че в момента енергийният сектор е добър бизнес, но не отличен такъв.