Японските капиталови пазари, приключиха надолу последната сесия за седмицата , след като фирмите от технологичния сектор като Kyocera изгубиха най-много от подновените опасения за наближаваща рецесия в САЩ. Технологичният сектор традиционно се влияе най-силно от случващото се в Съединените Щати, тъй като те са основния пазар за идващите от Азия стоки, коментира Ройтерс. 

Понижението на капиталовия пазар, идва само ден след като японският индекс Nikkei направи най-силното си еднодневно рали от шест години насам. Днешната слабост бе следствие и от напрежението около финансовите институции, като най-сериозно бе положението на банка Mizuho. Анализатори твърдят, че негативите от кредитната криза ще продължат да дават отражение още дълго време.

Азиатските пазари последваха низходящото движение на американските си колеги, където индексите почервеняха след изказването на Бен Бернанке и финансовия министър Полсън. Председателят на ФЕД даде мрачна прогноза за краткосрочното бъдеще на американската икономика, като предупреди членовете на сенатската комисия, че скоро може да бъде отчетена стагфлация.

Това доведе до рязко отдръпване от капиталовите пазари, а основните американски индекси задълбочиха низходящата корекция. Индустриалният индекс Dow Jones изгуби 1.4% от стойността си, като приключи вчерашната сесия на ниво от 12 376.98 пункта. Технологичният измерител Nasdaq беше надолу с 1.74%, а по-широкият индекс S&P500 отстъпи с 1.34% до 1 348.86 пункта. Идентично беше и състоянието на японския Nikkei индекс, който приключи последната за седмицата сесия с 1.5% понижение до нивото 13 423.93.

Оттеглянето на оптимизма от пазара, беше следствие и от понижения кредитен рейтинг на облигационния застраховател FGIC, което повиши опасността от разкриване на нови загуби и отписани банкови активи. Припомняме, че именно вчера швейцарската банка UBS изнесе изключително слаб отчет за печалбите, в който фигурираха над $12 млрд. отписани активи през четвъртото тримесечие на 2007 г.

Анализатори споделят, че коментарите на Бернанке, а и понижения кредитен рейтинг на третия по големина облигационен застраховател FGIC, бяха малко или много очаквани от пазара, така че днес можем да очакваме известна стабилизация. Ако обаче, оценката на двата по-големи застрахователя Ambac и MBIA бъде съкратена, това ще доведе до доста по-големи проблеми за фондовата борса.

Европейските борсови индекси, са слабо променени в началото на днешната търговска сесия, като за сега сочат в различни посоки. Възможно е по-късно да видим известно отдръпване на инвеститори, които са притеснени от икономическото развитие на САЩ. Родният ни капиталов пазар, за пореден ден повтаря слабото си начало с незначителен обем и съвсем слаби отклонения в значенията на индексите. Половин час след старта на официалната търговия и четирите измерителя са на положителна територия, но за съжаление с почти символични стойности.