Биологичните продукти трябва да бъдат разпознаваеми за българския потребител, както и да се разграничат сертифицираните биопродукти от тези, които ги имитират.

Това бе една от дискутираните теми по време на семинар, проведен от "Оранжерии Гимел II" ЕООД в гр. Пловдив, информира expert.bg. По време на форума бяха обсъдени проблемите на биопроизводството и пътят на биопродуктите до българския потребител, предпоставките за развитие на сегмента и проблемите, пред които са изправени българските производители.

В дискусията участваха, както земеделски производители и дистрибутори на биопродукти в България, така и представители на Министерство на земеделието и продоволствието. 

Припомняме, до края на седмицата Държавен фонд „Земеделие" трябва да публикува информация за одобрените и неодобрените проекти по мярка Агроекологични плащания на биологичните производители.

Тогава трябва да стане ясно кой проект е одобрен и кой не, защото биологичните производители все още не могат да започнат с очертаването на площите си, а крайният срок за това наближава.

Това обещание са дали от Фонда пред Българска асоциация „Биопродукти", съобщи председателят и Веселина Ралчева, цитирана от  Фермер.БГ.

По информация на Ралчева средства по СЕПП са получили почти всички биопроизводители. Към растениевъдите обаче все още няма изплатени средства по мярка Агроекология.