Срещу предложението за вдигане на минималната заплата от 290 на 310 лева и повече се обявиха работодателите, непосредствено преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на която се очаква да бъде обсъден Бюджет 2013.

Ако изобщо бъде увеличена минималната работна заплата, това да стане по сектори, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България, предаде репортер на News.bg.

Председателят на асоциациията Васил Велев изрази и недоволството на работодателите от действащата система, те да плащат първите 3 дни от болничните на служителите си.

Различават се позициите и на синдикатите за вдигането на минималната заплата. КНСБ искат тя да бъде повишена на 330 лева още от 1 януари догодина. Това потвърди Пламен Димитров.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че „Подкрепа" също е за вдигане на минималната заплата на 330 лева, но на два пъти, като бъде повишена на 310 лева от 1 януари и след това допълнително от втората половина на годината. Янка Такева настоя повишението на учителските заплати да бъде 10%, а не 5%.

Според резерви към проекта на Бюджет 2013 изказаха синдикалистите. Константин Тренчев е категоричен, че приходната част на бюджета няма да издържи и че през втората половина на годината ще се наложи актуализация.

Пламен Димитров заяви, че според КНСБ би трябвало да се повиши бюджетния дефицит с 300 млн. лева. За повишаване на приходите той посочи 4 мерки, които КНСБ предлага - криминализиране на укриването на осигуровки, НАП да има дознателски функции, повишаване на максималния осигурителен доход на 2500 лева, а не на 2200, както е в бюджета, и заплатите над 5000 лева да се превеждат по банков път, както и заплатите във фирми - с повече от 50 души служители.

Ако тези мерки бъдат възприети, ще дойдат 400 млн. лева допълнителни приходи, което е достатъчно за повишаване на всички пенсии с 10% още от 1 януари, подчерта Пламен Димитров.