аконът за обществените поръчки тръгва към парламента. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след заседанието на Министерски съвет.

Днес кабинетът прие проект Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, като по думите на Бобева той е базиран на предложение на неправителствени организации, граждани и браншови структури. Постигнали сме разумния компромис, увери Даниела Бобева.

Според нея ще се ограничи корупцията при обществените поръчки, а търговете ще станат по-достъпни за малките и средни предприятия.

В закона обаче не се решава въпросът с достъпа на офшорки до обществени поръчки. Според вицепремиера това ще бъде решено в самостоятелен закон. „Въпросът с достъпа на офшорни фирми до обществени поръчки е доста сложен", подчерта Бобева и поясни, че кабинетът не се е отказал да забрани достъпа на офшорки до търгове с европари.

Със закона се предвижда радикално намаляване на бюрократичната тежест върху кандидатите и участниците в обществени поръчки. В закона се акцентира статутът на подизпълнителя като се гарантират неговите права и защитата на интересите му. Повишават се правомощията и отговорностите на Агенцията за обществени поръчки.

По повод смените в НСИ Даниела Бобева обясни, че кабинетът в решил да гласува доверие на настоящия шеф на статистиката Ренета Инджова, която по думите е безспорен и доказан професионалист.
Важно е да има мир в НСИ, категорична бе Бобева и допълни, че пред нея стоят много важни задачи.
Припомняме, с решение на министрите бе сменен зам.-шефът на статистиката - за груби нарушения.