Изследователски институт при ООН е публикувал резултатите от новаторско изследване, според което 2% от възрастното население на света притежава повече от половината световно богатство, включително имущество и финансови активи. Доходите на хората в света значително се различават, а богатството се разпределя още по-неравно.

World Institute for Development Economics Research, базиран в Хелзинки, публикува резултатите на най-пълното и достоверно досега подобно изследване. Най-богатият 1% от хората през 2000 владее 40% от глобалното богатство, а най-богатите 10% - 85% от активите. За сметка на това половината от населението на Земята в обратния край на пирамидата на богатството притежава 1%.

Изследването е установило, че притежаването на активи от $2,200 причислява възрастен човек в „по-добрата", по-богатата половина от населението на Земята. За да бъдеш сред 10те най-богати се изискват $61,000 в активи, а към най-богатия 1% - над половин милион долара. Към тази категория спадат 37 милиона члена по целия свят.

Изследването покрива всички държави в света и е първо по рода си, отчитайки както доходите, така и недвижимите имоти и притежаваните финансови и други активи. Според един от авторите му, всекидневното понятие за богатство не е просто „паричен доход", а включва и аспекти на човешките способности.

„Използваме думата богатство (wealth) в отдавна утвърдения смисъл на физически и финансови активи без дълговете. От този ъгъл, богатството представлява собственост на капитал. Макар че капиталът е само част от личните ресурси, широко се вярва, че има непропорционален ефект върху добруването на домакинствата и икономическия успех, а по-широко и върху икономическото развитие и ръст."

Глобалното богатство на домакинствата през 2000 е $125 трилиона долара, еквивалент на трикратния размер на Брутния глобален продукт или $20,500 на човек. Като се отчете и покупателната способност, се достига до средно богатство на човек от $26,000.

Богатството в САЩ средно е $144,000 на човек, в Япония е $181,000, в Дания $70,000, във Великобритания $127,000. В долния край са Индия и Индонезия.

Богатството е концентрирано в Северна Америка, Европа и развитите Азиатско -Тихоокеански страни. Хората в тези държави държат 90% от общото богатство. Там живеят и почти всички от най-богатите индивиди на света. Северна Америка, 6% от световното население, държи 34% от богатството. Напротив, дялът на богатството в населението от бедните държави е десетократно по-нисък от процента им в общото население на света.

 За източноевропейските държави авторите на изследването считат, че „частното богатство нараства, но все още не достига много високи равнища. Активи като частни пенсии и застраховки живот се държат от относително малко домакинства". В северните страни, системата за социална сигурност предоставя щедри социални пенсии и служи като демотиватор за натрупване на богатство.

По страни, концентрацията на богатство в 10те най-богати процента също е неравномерна - от 40% в Китай до 70% в САЩ.

България попада в долната средна група на богатството по страни със средно богатство на глава от 3,544 долара, и 0.02% от абсолютния размер на световното богатство. Сред „съседите" на България по богатство са такива държави като Куба, Китай, Румъния, Турция, както и редица африкански страни.