Бордът на Endesa, най-голямата електрическа компания в Испания, във вторник вечерта даде „завоалирана" подкрепа на предложението за поглъщане от E.ON, посочва The Financial Times. Това е важна крачка към завършване на най-голямата трансгранична сделка в енергийния сектор на Европа: € 41 млрд.($53.2 млрд.).

В изявление с внимателно подбрани думи, компанията е описала офертата от 38.75 евро за акция като „честна" и е посочила, че „гледа благосклонно" на финалната оферта от E.ON, отправена в петък вечер.

Освен това инвеститорите са призовани да премахнат ограниченията на правото за глас по време на извънредното генерално събрание, свикано на 20 март. Въпреки всичко, не е посочено, че акциите на компанията ще бъдат предложени на E.ON.

E.ON превърна като условие за осъществяване на сделката премахването на ограничението на правото на глас до 10%, независимо от дела на отделния инвеститор. Caja Madrid, испанска спестовна банка, която държи малко под 10% от дружеството, ще гласува „за", са посочили от Endesa снощи.

Директорите на Endesa с акции в компанията също ще подкрепят промените. За да се измени правилника на дружеството, е необходимо неквалифицирано мнозинство. Следващата задача на компанията е да събере силно присъствие на акционерите на срещата през март.

Endesa предлага на акционерите си €0.15 премия на акция. Близо половината от акционерното дружество се държи от чуждестранни инвеститори.

Позицията на испанската строителна и енергийна група Acciona, чиято намеса миналия септември принуди E.ON да вдигне първоначалната си оферта, още не е ясна. Acciona притежава дял над 21% и наскоро предложи собствена промишлена стратегия, базирана на споделяне на контрола с други инвеститори.

Но тъй като офертата на E.ON е с все по-големи изгледи за успех, повечето анализатори считат, че Acciona ще изтъргува дела си, записвайки капиталови печалби от поне € 1 млрд.

Не на последно място Вулф Бернотат, ръководителят на E.ON заяви, че няма да се съгласи на повече „изненади" в битката за контрола над испанския енергиен гигант. Германската група преди година се сблъска с яростна политическа опозиция, подклаждана от голямата Gas Natural със седалище Барселона.