Най-вероятно ще отиваме на избори. Това обяви Бойко Борисов след приключването на срещата на ГЕРБ в НДК, на която бяха обсъдени и обобщени резултатите от проведените консултации със седемте партии.

"Това, което и болшинството хора в България си мислят - че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи", заяви Борисов.

Все пак лидерът на ГЕРБ допълни, че през тази седмица предстоят втори кръг преговори със „системните", по думите му, партии - БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.
Европа се управлява от ЕНП и ПЕС, коментира той за това, че БСП не иска да участва в управлението.

„На първо място са реформаторите, защото те са неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които имат там", обясни първия поканен за преговори Борисов и призна, че той е твърдо „За" единство на РБ и дори не изпитва съмнения за това, че реформаторите са нестабилни.

Лидерът на ГЕРБ дори се чувства длъжен да се разбере с РБ, тъй като програмите им за управление съвпадат на 90%, а в тях се откроява съгласие по отношение на промените в енергийния сектори и в съдебната система. Припомняме, че условие номер 1 на реформаторите за участие във властта е именно реформа на съдебната система.

От ГЕРБ са готови да седнат на масата за преговори с БСП, тъй като приемат преговорите още веднъж със социалистите - не за управление, а по теми, като голям успех.

Въпреки това Бойко Борисов не вижда възможност за съставяне на т.нар широка коалиция, в която първите две по резултат партии се събират и подреждат заедно кабинет. „Ако БСП имаше 60-70 депутата, нямаше да имам възможност да не маневрирам. Щеше да е нарисувана коалицията ни с тях. БСП обаче паднаха толкова много, че сега БСП и ГЕРБ заедно имат 123 депутата, без Киро Добрев и Кадиев - 121. Още първия ден коалицията става невъзможна", обясни вижданията си гербер номер 1.

ДПС е категорично зачеркнат и невъзможен коалиционен партньор за ГЕРБ, стана ясно още от думите на лидера на партията. „ДПС имат време да си отчетат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как, техните назначения. Те трябва да направят ревизия на политиката си, за да станат приемливи партньори за другите партии", заяви Борисов и уточни, че ДПС не бива да се държат извън властта, но практиката им е неприемлива нито от ГЕРБ, нито от БСП, нито от Патриотичния фронт. ДПС, по думите на Бойко Борисов, имат това прекрасно време в опозиция, да си почистят къщичката и да станат приемлива за другите политическите формации партия.

На старта на втория тур от политическите разговори за бъдещето на новото правителство Бойко Борисов е убеден, че мандат за кабинет извън ГЕРБ трудно би се реализирал, а причина за това е слабият резултат на втората и третата политическа партия - БСП, ДПС.

От изявлението на Борисов стана ясно още, че той е много доволен от дамския си преговорен екип и именно заради това те ще са водещи и през разговорите тази седмица. Към тях обаче, ще прибави и по двама, трима експерти по различни теми.

Лидерът на ГЕРБ и тази седмица няма да участва в разговорите за политическото бъдеще на страната ни. Той ще се включи извънредно само, ако дамите му не могат да вземат решение или пък не са оторизирани да направят някои компромиси.
Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от сега знаят, че не могат да правят такива по отношение на данъчната политика на страната ни и промените в сектор енергетика.

„С тези, които ще говорим, търсим съгласие за коалиционно споразумение", обяви Борисов и обясни, че министерските кресла в новия кабинет ще се разпределят на лидерски консултации. „Като се постигне консенсус по приоритетите, ще седнем с лидерите и ще кажем кой министър, кой зам.-министър, кой областен", подчерта председателят на ГЕРБ и призова да се спре с популизма, че трябва да се говори само за политики.

„Нали хората правят позициите. Програмите на партиите са ясни, те стоят на сайтовете. Въпросът е кои хора могат да ги свършат. Трябва да покажат кои са им министрите", убеден е още Бойко Борисов.

Той разкри и някои подробности от „кухнята" на днешната мащабна среща между герберите, а именно, че половината зала е била против избраните за втори тур консултации партии, заради принципите - бивши агенти, бивши управляващи.

След седмица, няколко часа след първото заседание на парламента, Борисов отново ще свика актива на ГЕРБ, за да стане окончателно ясно каква е ситуацията за съставяне на бъдещ кабинет.

„Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава ще имаме само подкрепа на ДПС, а то е неприемливо", осъзнава от сега лидерът на ГЕРБ.