Природозащитници връчиха брадва на министър-председателя Бойко Борисов. „Желаем с посланието си да му кажем, че е дошло време да избере дали да пресече корупционните схеми за застрояване на българските гори и унищожаване на българските гори, унищожаване на българската природа, или ще отсече самите гори като подкрепи промените в Закона за горите", заяви Нели Тончева от WWF, цитирана от репортер на News.bg.

„От премиера очакваме да вземе правилното решение и да защити интересите на всички български граждани", посочи още тя. Дошъл е моментът да се избира мафията или интересите на българските граждани, ще остане ли гора в България или ще се обслужват интересите на олигарсите, на които единствената им цел е да застрояват и да заграбват националното богатство, заяви от своя страна и Петко Цветков от Фондация Биоразнообразие. Природозащитниците дойдоха и пред Министерски съвет с българския трибагреник, на който зеленият цвят обаче се бе превърнал в тънка зелена линия.

От пресцентъра на МС обяснили, че премиерът не е на „Дондуков" 1 и затова подаръкът му бе връчен в деловодството на МС. Природозащитниците обясниха, че и народните избраници ще получат по една брадва със същото послание - или да пресекат корупционните схеми, чрез които ще се затворят без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора като подкрепят промените в закона.

Природозащитниците са недоволни, че на второ четене в Парламентарната земеделска комисия, където поправките в Закона за горите са минали вече на второ четене, освен писти и лифтове, управляващите са добавили дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от Горския фонд. Според природозащитниците това означава, че гора „на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, както и мини ВЕЦ-ове.

Застрояването според тях ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води като гора „на хартия". Според природозащитниците внушението ,че строителството в горите ще подлежи на оценки за въздействието върху природата е измамно.

То ще се налага само в много редки случаи описани в закона. С промените в закона отново се разрешават и сечите на малки частни горски имоти до 20 дка, изтъкват природозащитниците. Те подчертват, че законопроектът е запазил възможността съществуващите да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за корупция, смятат природозащитници.