Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва пренебрегна Световния икономически форум в Давос, където в момента бизнес лидерите и ръководителите на 41 страни умуват как да се справят със световната икономическа криза и заедно с президента на Венецуела Уго Чавес и с още 100,000 активисти от целия свят се включи в антикапиталистически форум в джунглите на Амазония.

Правителството на Лула е похарчило почти 35 млн. долара, за да събере групи от 59 държави на осмия Световен социален форум, предава финансовата агенция Блумбърг. Освен Чавес на форума са пристигнали държавните глави на Боливия, Еквадор и Парагвай.

Приятел на Лула от 20 години е обяснил за Блумбърг: той си избра на коя страна да застане. Лула не пожела да отиде в Давос и да слуша същите идеи, които вкараха света в банкрут. Решението на Лула трябва да се разбира като шамар в лицето на банкерите, чийто „казино"- начин на мислене той критикува почти всяка седмица, говорейки за криза на капитализма.

Лула е ходил три пъти в Давос. През 2003 г., като президент на най-голямата латиноамериканска държава, но с минало на профсъюзен лидер, той посети световния форум в Швейцария, за да убеди чуждите инвеститори, че страната му няма намерение да обявява мораториум по плащанията по чуждестранния си дълг.

Когато за последен път се появи в Давос през 2007 г., президентът на Световния икономически форум Клаус Шваб го похвали, че е създал „модел на глобализация с човешко лице".

Опозицията срещу глобализацията бе една от водещите теми на първия Социален форум, който се проведе през 2001 г. в Порто Алегре, Бразилия. Оттогава Работническата партия на Лула подкрепя Социалния форум. На втория Социален форум Лула обяви, че се кандидатира за президент на Бразилия и заяви пред тълпата, развяваща червени флагове, че страната му е твърде бедна, за да плаща на чужденците дълговете си, припомня Блумбърг.

Социалният форум тази година е в град Белем, на устието на река Амазонка. С Лула ще дойдат дузина министри, както Дилма Русеф, шефът на бразилския кабинет с българско потекло, която се счита за наследник на Лула на президентския пост.

Тази година на Социалния форум ще се проведат 1,900 работилници, сред тях уоркшоп как банките да бъдат държани отговорни пред обществото и как може да бъде опазена дъждовната гора на Амазония.

Поканата към Лула от Давос е постоянна, изтъква говорител на форума в Швейцария. „Това е мястото, където световните лидери трябва да бъдат". Пренебрежението на бразилеца изглежда е засегнало дълбоко финансистите, които напомнят, че Бразилия трябва да рефинансира $64 млрд. от чуждестранния си дълг с падеж тази година. Финансист говори за „Блумбърг": това ще се приеме добре от местния електорат, но определено няма да помогне на Бразилия в международно отношение.

Американски професор по икономика, един от съветниците на Обама, посочва друго: Нелепо е да се твърди, че кредитната позиция на Бразилия зависи от това дали Лула ще отиде в Давос, за да яде стриди и да пие шампанско. „Давос се нуждае от Лула. Лула не се нуждае от Давос".

През ноември Лула каза по време на срещата на Г 20 във Вашингтон, че на света вече няма причина да съществува групировката Г 8. Следващата среща на лидерите на Г 20 е в Лондон през април. От Г 20, в момента 11 държавни лидери присъстват в Давос.

Социалният форум от 2001 г. насам се провежда по едно и също време с форума в Давос като негов противовес. Тази година стотици индианци ще танцуват в Белем под ударите на барабаните, за да заявят претенциите си за своята земя. Около 20,000 души от гостите на Социалния форум ще спят в палатки.

Главният съветник по външна политика на Лула е казал за Блумбърг в интервю по телефона: Не виждам нито една причина Лула да е в Давос и виждам много причини той да е на Световния социален форум. „Може би Давос трябва да бъде място за среща само на банкери, където те ще могат да си направят самокритика".

Според статия на „Асошейтед Прес", активистите на Световния социален форум виждат в световната финансова криза отворен прозорец, през който те ще могат да отправят своя призив за алтернатива на капитализма, макар и тяхната предпочитана алтернатива да остава мъглива.

Участници в Социалния форум са казали пред американския кореспондент: световната криза показва слабостта на капиталистическия модел на развитие, мотивиран само от печалби, в една система, която облагодетелства само малцина.

Време е да търсим алтернативни пътища за развитие, които поставят човека в центъра. „Хората се измориха да ни слушат, с нашите леви претенции, но сега трябва да ни чуят".

„Контрастът между жегата и хипи модата в Белем и студеният вятър и бизнес костюмите в Давос е символически. Той говори за идеологическата пропаст, която разделя двете събития", посочва кореспондентът на AP и цитира още един участник във Форума в Белем:

Системите, формулирани в Давос се сриват, разпадат се и започват да гният. Затова дойде тази чистка. Във финансовата система, градена през последните 100 години, избухна огън.