Британският паунд зае мястото на долара, като валута нехаресвана от никого. Припомняме, че през ноември, стерлингът удари рекорд при ниво $2.11, а до сега успя да загуби над 7% от стойността си. Днес котировките на курса паунд/долар са вече под $1.96.

Британската банка се очаква да запази лихвеното ниво без промяна на заседанието днес, въпреки че пазарите оценяват и вероятността за изненадваща низходяща корекция с 25 базисни пункта. Ако това стане факт, със сигурност ще наблюдаваме една интересна сесия на валутните пазари, коментират от Financial Times.

До сега, високата цена на британската валута се поддържаше от високите лихвени нива в страната. В момента, те са най-големи от всички развити държави в света. Това преимущество за Великобритания ще се запази и след днешното заседание, но към края на 2008 г., има голяма вероятност, лихвените диференциали с ЕЦБ и ФЕД да се стеснят. Много анализатори предвиждат рецесия за британската икономика, което неминуемо ще принуди Мервин Кинг (гуверньор на Британската банка) да предприеме по-либерална монетарна политика.

Икономическите индикатори на Великобритания, са също доста притеснителен фактор. Дефицитът по текущата сметка представлява 5.7% от БВП, което е рекорд за една развита икономика. Паритетът на покупателната способност, няма да подкрепи британския паунд, тъй като в САЩ с $1.96 може да се купят повече стоки и услуги, отколкото с 1 паунд в Англия.

Историята също не ни предоставя „спасителни сламки", за които да се заловим. От 1985 г. насам, когато британската валута отбеляза рекордно ниско ниво, средното ниво на курса долар/паунд е било $1.646. Според анализатори, паундът е доста надценен в момента, а в комбинация с негативните фундаменти от пазара, можем да очакваме доста сериозна негова слабост.

Традиционно, когато стерлингът е надценен, има навика да коригира балансите доста бързо. Спекулантите са на мнение, че да се продава паунда срещу еврото и долара в момента, е толкова сигурна инвестиция, колкото и късите позиции на американската валута бяха година по-рано.