За пръв път България ще преброява населението и по електронен път, каза председателят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

Изследването ще обобщи данни за семейното положение на нацията, както и за сградния и жилищния фонд. Очаква се да има и по-ясни данни за здравния статус на населението, за малцинствените групи, за миграционните процеси и за бежанците, съобщава агенция "Фокус".

През 2011 г. ще има паралелно преброяване на населението във всички държави-членки на ЕС. До 2013 г. "Евростат" трябва да получи данни за всички държави от общността.

От Столична голяма община са поискали към въпросника да се включи допълнителен въпросник за ежедневно приходящите в столицата граждани. В момента никой не може да каже това във връзка с пътникопотока, натоварването на пътищата.

Това е едно голямо предизвикателство, като имаме предвид какво се случва сега с издаването на личните документи, заяви Митрева, която участва в Комисията по преброяването като зам.-председател на НСИ.

Разработват се механизми да се осигури защита на личните данни, за да могат повече хора да ползват електронния път на подаване на данни.