Търговските банки и компаниите за кредитни карти в ЕС в сряда ще бъдат подложени на остра критика от антитръстовата комисия, съобщава Financial Times.

Разследване е открило доказателства, че таксите са поддържани изкуствено завишени, практикувано е в разрез с принципите на свободното съревнование на пазара и се е препятствала конкуренцията през граници.

Британската бизнес медия се е сдобила с копие от доклада на Европейската комисия, в който се посочва: „В някои държави членки комбинацията между високи печалби, високата концентрация и съществуващите бариери за влизане на пазара е обезпокоителна, като банките са в състояние да злоупотребяват с пазарната си сила по отношение на потребителите и малкия бизнес".

Разследващите органи от Комисията са подчертано наострени към регионалните спестовни банки и кооперативните банки, които се радват на голям пазарен дял в Германия, Франция, Италия и Испания.

Брюксел предупреждава за високата кооперираност на тези банки, включително за отказа им да се конкурират взаимно на местния пазар. Това поражда подозрения за създаване на картели и предопределя по-внимателното следене на тези банки от страна на националните закони.

Като се позовава на това, че само малък брой потребители сменят обслужващата ги банка, докладът на Комисията отбелязва, че някои банки създават изкуствени бариери с повишаване разходите за смяна на банката за потребителя. Някои банки продават продукти, които зависят от други продукти, а други банки изискват такси за закриване на сметка. Те също са подложени на критика.

Изследването е стартирано през юни 2005 от Нели Крус, комисар на ЕС по конкуренцията. Отправено е предупреждение към кредитни компании като Visa и MasterCard - които вече се сблъскваха с антитръстовите изисквания на Брюксел - че Комисията възнамерява със закон да вкара конкурентността в техния отрасъл.

В частност, "interchange fees" - таксите плащани между банките, обслужващи кредитни карти и банките, обслужващи търговците на дребно, са породили загриженост за конкуренцията в някои държави членки.

Така или иначе докладът не призовава за отмяна или дори за намаляване на таксите в тази област, макар Нели Крус да е подсказала за бъдещи драстични промени.

Настоящата смекчена линия на Еврокомисята към притежателите на кредитни карти ще бъде по вкуса на Visa и MasterCard, според които отмяната на „вътрешно-разменните такси" ще вкара системата за плащане с карти в Европа в хаос.

Двете групи, както и други оператори с кредитни карти, могат да останат недоволни от липсата на ясна позиция от Брюксел, което значи, че правната несигурност в сектора ще продължи.

Настоящото изследване е част от по-широкия план на Комисията да вземе контрола в централни сектори на икономиката, за които се счита, че конкуренцията през граници не работи.

Разследването е насочено към търговските банки, не включва индивидуални потребители и следователно не могат да бъдат наложени антитръстови глоби. Но информацията и опитът, събрани по време на проучванията, ще позволят на Комисията да преследва по-пълноценно отделните нарушения.