Меморандум за сътрудничество между "Булгартабак-Холдинг" АД и Агенция "Митници" беше подписан днес, 14 март 2007 г. в сградата на Агенция „Митници".

Целта на Меморандума е да очертае рамката на сътрудничество между Агенция „Митници" и "Булгартабак-Холдинг" АД с оглед ограничаване на контрабандния внос и нелегалната търговия с тютюневи изделия, включително предотвратяване трансграничната търговия с фалшиви тютюневи изделия на българския и единния европейски пазар.

"С подписването на този Меморандум се цели максимална защита, както на икономическите, социалните, фискалните интереси на Република България и на Европейския съюз, така и на фирмените интереси на "Булгартабак-Холдинг" АД, чийто собственик е държавата в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката", обясни Корнелия Нинова, зам.-министър на икономиката и енергетиката и председател на УС на Холдинга.

"Днес ние официализирахме дългогодишното сътрудничество между "Булгартабак" и Агенцията. Подписването на този Меморандум е още един израз на коректните отношения помежду ни, както и на водената от Холдинга политика на законосъобразност и стриктно спазване на българските и европейските изисквания и разпоредби", допълни изпълнителният директор на Холдинга Христо Лачев.

Последният случай на контрабанда на цигари е отпреди седмица, когато мобилни групи от гранични полицаи и митничари на ГКПП-Калотина предотвратиха контрабанда на 42 030 кутии цигари. Стойността им в безмитните магазини е 21 000 евро, но на черния пазар те щяха да бъдат продадени най-малко двойно по-скъпо.

Експертите коментират, че ако не всяка седмица, то на всеки 10 дни, такива случаи се констатират на най-големите ни ГКПП-та - Дунав мост, Калотина и Капитан Андреево.

Никой обаче не се наема да прогнозира загубите, които търпи бюджетът и икономиката ни от контрабандния внос, защото по мнение на специалистите на граничните пунктове се засича едва 1/10 (най-оптимистично) от целия контрабанден внос.