Разположен в суха равнина, където внезапните пориви на вятъра могат да отнесат покривите на сградите и преобръщат тракторните ремаркета, Мексико гради нов двигател за своето енергийно бъдеще пише GreenTech.bg.

Заобиколен от извисяващи се вятърни турбини във всяка посока, град Ла Вентоса - което означава „ветровито място" на испански - е в основата на бума на вятърната енергия в страната.

Мексико, четиринайстата най-голямата икономика в света, все още е далеч назад спрямо своите възможности, когато става дума за вятърната енергия. Страната е 24-та в света по инсталирана вятърноенергийна мощност миналата година, според Световният съвет за вятърна енергия GWEC.

Но пазарът се разраства бързо. До края на тази година националната асоциация за вятърна енергия очаква Мексико да скочи до номер 20 в списъка, който е доминиран от богатите европейски държави, Съединените щати, Китай и Индия.
„Говорим за най-големия растеж на проекти за вятърна енергия изобщо в света," заяви наскоро президентът Фелипе Калдерон недалеч от Ла Вентоса, по време на откриването на най-големия ветроенергиен парк в Латинска Америка - собственост на испанската компания Acciona SA.

Произвеждайки само 3 мегавата вятърна енергия през 2005 г., Мексико вече има близо 400 пъти повече. До края на 2012 пък ще има 2 гигавата (GW), казва мексиканската асоциация за вятърна енергия AMEE.

Макар че това е само за една малка част от глобалния вятърноенергиен капацитет за 2011 г, възлизащ на близо 240 GW, от началото на следващата година инсталираните вятърноенергийни системи в Мексико ще могат да задоволяват почти 4% от енергийните нужди на страната.

Планираното увеличение на капацитета ще направи мексиканската вятърна индустрия най-бързо растящата в групата на 20-те икономически сили за тази година, казва Стив Сойър, генерален секретар на GWEC. По-голямата част от увеличението ще дойде от гигантски вятърни паркове, разположени по протежение на провлака Теуантепек, най-тясната точка между Тихия океан и Мексиканския залив. 18 от всичките 27 вятърни централи в Мексико работят около Ла Вентоса.

Превръщайки вятъра в електричество, Мексико цели да намали зависимостта си от изкопаемите горива, които сега осигуряват около 80 на сто от електроенергията на страната.

„Тя има потенциала да трансформира начина, по който Мексико получава и използва енергия", казва В. Джон Уайт, директор на Центъра за енергийна ефективност и възобновяеми технологии в Калифорния.

Президентът на AMEE Леополдо Родригес очаква бъдещият капацитет на вятърноенергийните системи в Мексико да достигнат 4 GW през 2015 г. и да надскочат 12 GW през 2020 г. Това ще достатъчно, за да покрие около 15% от бъдещите енергийни нужди на страната.

Като цяло правителството смята, че общият вятърноенергиен потенциал на Мексико е около 71 GW.