Президентът на Венецуела Уго Чавез вчера призова за отмяна на ограниченията за заемането не президентската длъжност в страната, за да разшири властта си и да консолидира самобитната социалистическа революция в ОПЕК държавата, пише Reuters.

Сред предложенията на ляво ориентираният бивш войник е елиминирането автономността на централната банка, засилване на силите на държавата за „експроприация" (присвояване, изземване) и поемане на контрола над международните резерви, което трябва да стане чрез промяна на Конституцията.

Известно е, че социалистически ориентирана политика на Чавез е обект на горещи критики от страна на САЩ, откъдето се сипят укори, че венецуелският президент върви към авторитарен режим и с несметните петролни богатства на Венецуела иска да подкопае демокрацията.

Предложенията за реформи в Конституцията трябва да бъдат приети от населението на страната с референдум. Чавез е казал, че срокът на президентския мандат трябва да бъде удължен с една година до седем години без ограничения за преизбиране.

Според върховния закон на Венецуела, Чавез е във втория си последен мандат и не може да бъде преизбиран след 2012 година. Ако реформата бъде приета, той ще може да бъде на власт докато народът го преизбира.

В дългата си, продължила до полунощ реч пред лоялния Конгрес Чавез е казал, че правителството трябва да бъде в състояние да контролира активите на частните компании преди да получи от съда нареждания за експроприация.

Чавез е казал, че продължителността на работния ден трябва да бъде намалена от осем на шест часа и е предложил социална сигурност на неформалните работници като улични търговци и шофьори. Това е част от кампанията му „Социализмът на 21 век".