В Русия са регистрирани минимум два случая на изземване на радиоактивен скрап. Според експерти, на които се позовава „Взгляд", значителна част от заразения с радионуклиди метал постъпва в Русия от територията на Украйна, основно от заразената Чернобилска зона.

По данни на Генералната прокуратура на Украйна, през 2006 година от забранената зона са изнесени незаконно 2000 тона радиоактивни метали.

В първия случай на откриване на радиоактивен метал във вторичните суровини на Русия излъчването е превишавало нормите 300 пъти. Във втория случай на територията на една от компаниите е бил открит източник на радиация. Според руските регулативни служби в самия скрап е нямало превишения и изглежда радиоактивният метал е бил изнесен от територията на базата.

От организацията „Екозащита" обясняват, че подобни случаи в Русия през последните години са доста често явление. Но не е задължително заразения скрап да идва само от Чернобил - има значителни източници на радиация и в различните промишлени отрасли.

Но в Русия битува мнението, че по-голямата част от заразения метал идва именно от съседна Украйна. Украинската прокуратура признава, че липсата на телена ограда около Зоната „способства за безпрепятственото проникване на граждани на територията, където се намират 1800 единици радиоактивно заразена разкомплектована военна и гражданска техника, в т.ч. 12 вертолета".

За разлика от горното твърдение, Министерството на извънредните ситуации на Украйна твърди, че проблеми за изнасяне на вещи от 30-километровата чернобилска зона на отчуждение няма. Усилена е административната и наказателна отговорност, навсякъде стоят постове. „Износът от подобен род е проблем на митническите служби".

Ситуация през 2006 се е изострила до степен, че Комитетът на Думата по екологията излиза с предложение да се въведе мораториум за доставките на всякакви метали от Украйна. Такава извънредна мярка дори инициативните руски еколози обаче намират за прекомерна.