Столична община е предприела стъпки за участие в проект по грантова схема "Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи". Програмата е финансирана по програма BG04"Енергийна ефективност и възобновяема енергия" от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Документите по проекта са внесени в Министерството на икономиката от името на Столична община на 6 февруари 2015 година.

Една от основните мерки за енергийна ефективност във включените за подпомагане общински сгради е подмяната на дограмата, изолация на стени и покриви.

В програмата, предложена от Столична община, за подпомагане със 100% безвъзмездна финансова помощ са включени девет общински сгради, които отговарят в най-голяма степен на посочените изисквания. Сред тях са 170 СОУ, 115, 116 и 156 Основно училище, две сгради на 15 Целодневна детска градина в с. Бистрица и две сгради в Панчарево. До сега посочените сгради са се отоплявали с с петролни горива.

Общата стойност на проекта е 703 782 лв. без ДДС.

След реализацията на проекта в сградите ще бъдат инсталирани нови и съвременни котли, използващи възобновяеми енергоизточници(пелети и енергийни трески), добивани от общински горски територии и лесопаркове.