Проверката на ДКЕВР не е направена чрез случайна и представителна извадка от всички наши клиенти, а на 33 преднамерено избрани случаи, по които има депозирани жалби и оплаквания от клиенти.

Това се казва в изявление на ЧЕЗ по повод твърдения, свързани с проверка на комисията за качеството на доставяната електроенергия.

Резултатите от инсталираните измервателни уреди показват, че качеството на електроенергията отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт (БДС) при 18 от 33-те направени проверки, за които са подадени оплаквания от клиенти.

Установени са 15 несъответствия, което е минимален дял - едва 0,0007% от нашите общо над 2 милиона клиенти. За случаите на несъответствие, ЧЕЗ Разпределение се е ангажирала да инвестира в обновяване и реконструкция на мрежата и съоръженията за подобряване на качеството на доставяната електроенергия, заявяват още от компанията.

Според нея са неоснователни съмненията на проверяващите за извършвана манипулация на съоръженията по мрежата в 5 от проверяваните случаи. Експлоатационният персонал на ЧЕЗ Разпределение не може да регулира напрежението, без преди това да е прекъснато захранването, защото по този начин рискува живота и здравето си, а за периода на 7-дневните измервания на качеството на доставяната електроенергия не е отчетено нито едно прекъсване на напрежението на съответните трансформатори.

В изявлението се казва, че ЧЕЗ е изготвила и спазва методика за проверка на качеството на доставяната електроенергия. Всички сигнали за напрежение, по-ниско от стандартното, се проверяват с монтиране на сертифицирани от независима лаборатория измервателни уреди за период от 7 денонощия. Данните от измервателния уред се обработват автоматично от специализиран софтуер, показващ процента на отклонение в качеството на доставяната електроенергия и графиката на захранващото напрежение. Софтуерът не позволява манипулиране на записаните данни от измервателния уред.
Направените от одитния екип на Регулатора проверки за качество на доставяната електроенергия са предимно в малки населени места и вилни зони, с много малък брой потребители.

Опитът ни показва, изтъкват още от ЧЕЗ, че в по-малките населени места има по-чести случаи на масово нерегламентираното ползване на електроенергия, което е една от причините за претоварване на системата, прекъсвания и влошаване качеството на електроенергия.

Подчертава се, че през последните 9 години ЧЕЗ винаги е призовавала за признаване на повече инвестиции в мрежата, но досега регулаторът е одобрявал по-малък от предложения размер. В своите ценови предложения през периода 2005-2013 г. ЧЕЗ е предложила да й бъдат признати инвестиции в мрежата в обем на общо 1,177 млрд. лева, но Държавната комисия за (ДКЕВР) е одобрила едва 64% от тази сума.